12-12 > Afbouw molen kan van start

logo dehoop300 Bij korenmolen De Hoop was vrijdagmiddag 12 december 2014 wethouder Jan Goijaarts op bezoek. Hij sprak het bestuur van stichting Korenmolen De Hoop Keldonk toe en bracht de felicitaties over.
Hij mocht namelijk de mededeling doen dat er een flink geldbedrag beschikbaar komt voor de afbouw van de molen.


Korenmolen De Hoop in Keldonk kan volledig worden gerestaureerd en afgebouwd. Dit mede dankzij een subsidie van maximaal 300.000 euro van de provincie Noord-Brabant. Wethouder Jan Goijaarts en voorzitter Jan van de Vossenberg van de stichting korenmolen De Hoop Keldonk zijn erg blij met de provinciale bijdrage: “Dit is fantastisch nieuws. De Keldonkse molen is belangrijk cultuurhistorisch erfgoed.”

Het is aan de stichting om de cofinanciering rond te krijgen. Voorzitter Jan van de Vossenberg is vol vertrouwen: “Onze vrijwilligers zijn in 2011 gestart met herbouw en restauratie van de stenen romp. Helaas hadden we niet meteen voldoende financiering voor de tweede fase. Ambtelijk en bestuurlijk is in Veghel hard gewerkt om ook daarvoor subsidie te verkrijgen. Het geeft veel voldoening dat dat gelukt is. Onze vrijwilligers staan te popelen om aan de slag te gaan. We krijgen er een prachtige blikvanger bij.” Korenmolen De Hoop is in 1903 in Keldonk opgetrokken en ligt pal naast natuur- en moerasgebied ‘De Roost’ en het Aa-dal. In 1950 raakte de molen buiten bedrijf waarna het verval toesloeg. In 1972 werd de bovenbouw met de molenwieken gedemonteerd. Een kleine tien jaar geleden namen inwoners van Keldonk het initiatief tot herbouw van de molen.

De provinciale bijdrage voor de afbouw van de molen is onderdeel van een subsidie van een kleine 2 miljoen euro ten behoeve van het ‘Veghels Mozaïek’. Dit project is bedoeld om een kwaliteitsimpuls te geven aan het mozaieklandschap waarin dorpen en steden verweven zijn met beekdalen en groen. Wethouder Jan Goijaarts: “met de afbouw van de Keldonkse molen wordt het dorpse karakter van Keldonk versterkt en de natuur en het landschap verbeterd. Bovendien is de toeristische drie molenroute – die ook langs de Eerdse en Kilsdonkse molen gaat – met de afbouw van de Keldonkse molen compleet.” Jan Goijaarts ziet de herbouw van de Keldonkse molen als een enorme aanwinst en complimenteert de vrijwilligers van de stichting korenmolen De Hoop Keldonk met de inzet die zij hebben gepleegd om de molen in oude luister te herstellen.


Foto's

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen