27-03 > Huiszwaluwnieuws voor Keldonk

Vogelwerkgroep Keldonk - Boerdonk wil de bewoners van plan Keldonkse Morgen, het Kuilven, de Kampweg en de Roost informeren over de huiszwaluwen.

Het voorjaar dient zich weer aan en dan keren de huiszwaluwen weer terug uit Afrika om hier te broeden. Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat op 29 maart 2009 een til werd geplaatst op D’n Dries. De til kreeg de toepasselijke naam "Zwaluwenhuis ‘t Haagje".
Samen met de buurtbewoners en sponsoren werd dit project gerealiseerd om de kolonie te redden. Dit is dankzij ieders medewerking gelukt, kunnen we wel zeggen.
Het eerste jaar was spannend, maar er kwamen helaas geen zwaluwen in de til. Het tweede jaar waren er ook geen zwaluwen in de til. De meningen waren verdeeld. Zou de til te laag zijn? Of waren er te veel kunstnesten?

Succes
zwaluwtil 01Van de 107 tillen in Nederland zijn er tien bezet. Eén daarvan staat dus in Keldonk! Zo vanzelfsprekend is het dus ook niet om er zwaluwen in te krijgen. Maar dan in 2011 nestelden er 4 paartjes in de kunstnesten aan de til. Door de buurtbewoners werd een bord geplaatst met de tekst: "Welkom in de Buurt". Als werkgroep vonden wij dat een mooie actie van de buurt. Wat ook wel aangaf dat het project gesteund werd door deze buurtbewoners. Zij vonden de til mooi! Maar ook stimuleerden zij het maken van nesten door de huiszwaluw aan hun eigen woningen.

Als wij de nesten inventariseren en de buurtbewoners spreken, blijkt het dat zij enthousiast zijn. Wij zijn zeer vereerd dat we hen hebben kunnen motiveren om de kolonie te redden. En de kolonie is groeiende. In 2011 waren er 44 paartjes in Keldonk. In 2013 waren er al 52 paartjes. Hiervan waren er 23 paartjes in plan de Keldonkse Morgen en 8 paartjes in de til. In het Kuilven woonden 3 paartjes. Aan de Kampweg telden we 15 paartjes en aan de Roost verbleven 3 paartjes.
Ook willen we Boerdonk even benoemen. Daar hebben we 24 bewoonde nesten geteld aan de woningen. Graag bedanken we ook deze bewoners voor de gastvrijheid van de huiszwaluw.

Tellingen
In Boerdonk zullen Toon Kanters en Piet van den Elsen de telling voor 2014 voor hun rekening nemen. Voor Keldonk zijn dat Toon en Tiny van den Elsen en Ad v Wanrooy. U kunt met vragen en opmerkingen bij hen terecht.
Namens de huiszwaluwen bedankt voor de gastvrijheid en geniet nog vele jaren van deze mooie vogeltjes.

Vogelwerkgroep Keldonk - Boerdonk


Foto's

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen