05-04 > Vervolgtraject samengaan Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode

De gemeenteraden van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode hebben eind 2013 al positief besloten over het samengaan van hun gemeentes. De drie gemeentes zijn gaan samenwerken om te komen tot een gezamenlijke gemeente van ongeveer 80.000 inwoners.

Inloopavonden fusie gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel
Aandachtspunten van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties

logo veghel Op 10, 18, 19 en 20 februari 2014 zijn inloopavonden georganiseerd in de drie gemeenten, waarbij vooral het doel was om in gesprek te komen met de bezoekers over de fusie met onze drie gemeenten. De belangstelling voor deze inloopavonden was niet groot. De gemeenten kregen wel veel waardevolle opmerkingen, die de bezoekers als wens in de wensboom konden ophangen. Deze aandachtspunten zijn van toegevoegde waarde en deze inbreng wordt meegenomen in het vervolgtraject.

Aandachtspunten
In de drie gemeenten bleek dat vooral de ‘hoe’ vraag van de fusie speelt bij de bezoekers. De meeste bezoekers zijn wel overtuigd van het nut en de noodzaak van het samengaan en spraken uit dat een samenvoeging van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel voor hen een hele logische stap is. Zorg dat je ‘het goede’ behoudt, zoals het beleid op het gebied van Wmo, AwBZ, leefbaarheid en evenementenbeleid. Transparantie is gewenst, dus ook de voor- en nadelen van een fusie moeten inzichtelijk gemaakt worden. Aandacht werd daarnaast ook gevraagd voor het behoud van identiteit en de invloed van de dorps- en wijkraden. De initiatieven voor burgerparticipatie en zelfsturing worden omarmd.

Vervolgtraject/participatie
Met de afronding van deze eerste fase van informeren gaan we over naar de tweede fase, de fase van participatie. De aanwezige inwoners spraken duidelijk de wens uit om bij het vervolgproces betrokken te blijven en ook een duidelijke rol voor zichzelf te zien in het fusieproces. De gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel hopen dat de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties meedenken bij de inrichting van de nieuwe gemeente.

Informatie
Informatie over het fusieproces en het participatietraject volgt nog. Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij de voorzitter van de stuurgroep, burgemeester Eugster van de gemeente Schijndel. U kunt haar bereiken via het cluster Communicatie van de gemeente Schijndel, tel. 073 544 08 04.




Foto's