14 mei 2014 Verslag bijeenkomst voor Keldonk over Zorg en Welzijn

Woensdag 14 mei vond de eerste avond over Zorg en Welzijn plaats in Keldonk. Een goed bezochte avond, waarin goede discussie plaats vonden over wat we SAMEN wel en niet zouden kunnen gaan doen m.b.t. Zorg en Welzijn.

  • Klik  hier voor de opzet van inleiding van de van de avond
  • Klik  hier voor de presentatie van de avond

Zorg en Welzijn Keldonk
Dorpsraad Keldonk
Carla Jansen, Dorien van Zutphen en Jo Relou.


Woensdag 14 mei 2014 was er in ‘t Span een dorpsraadvergadering. De vergadering had deze keer een hele andere opzet. De aanwezigen werden er interactief bij betrokken door de werkgroep “Zorg en Welzijn” omdat er veel gaat veranderen op het gebied van welzijn en zorg.

Verantwoordelijkheid burgers


Tegenwoordig staan  kranten staan er vol van dat er bezuinigd gaat worden op de zorg  en dat de burgers meer verantwoordelijkheid krijgen. Ook in de Keldonkse gemeenschap gaat men dit merken zowel in de zorg en als de leefbaarheid. Wat kan een individu betekenen voor de gemeenschap en hoe kan de leefbaarheid op peil worden gehouden… was een van de vragen die gesteld werden.

sdk zorgenwelzijn 052104 01 

Om de aanwezigen te laten zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om met behulp van vrijwilligers de leefbaarheid op peil te houden en te verbeteren heeft Hanny Penninx uit Elsendorp een presentatie gehouden over hoe ze dat in haar dorp doen. Vanaf 2007 maken ze in gemeente Gemert-Bakel gebruik van dorpsondersteuners, met voor iedere kern een contactpersoon die in dienst is van de welzijnsinstelling maar betaald worden door de gemeente. Deze mensen zijn de oren en ogen van de woonkern/dorp en werken nauw samen met de gemeente en de welzijn instellingen.

Initiatief Keldonk
In Keldonk wil men een soortgelijk initiatief opzetten, een plan wat volgens de dorpsraad uit te voeren is en wel stap voor stap. Er is al een goed begin gemaakt, sinds kort is er de vrijwilligerscentrale in het leven geroepen die nu o.a. het onderhoud van het openbare groen voor rekening neemt zoals het onderhoud en restauratie van het pleintje bij de Kanaalgraver.

Eerste resultaten
Verder werd op de vergadering bekend gemaakt dat de AED voor de komende 5 jaar bekostigd wordt door de agrarische ondernemers van Keldonk.  Lees hier het verslag daarover.
Daarna kwam de duo-fiets en rolstoelen aan bod. Er werd een kort filmpje vertoond over de duo-fiets. De duofiets en rolstoelen zijn beschikbaar gesteld door de gemeente en zijn bij Vakgarage Albert v.d. Linden gestald, van waaruit ook de uitleen wordt verzorgt in samenwerking met de vrijwilligerscentrale. Mensen van de vrijwilligerscentrale zijn ook bereid gevonden om met iemand te gaan fietsen. Iedereen in Keldonk kan deze duo-fiets reserveren en zo met iemand die niet goed ter been is lekker een rondje fietsen.

Discussie
Na de presentaties en de pauze werden de aanwezigen opgedeeld in groepen en kreeg ieder groep 2 stellingen. Daar werd druk over gediscussieerd en daarna mocht iedereen zijn mening, ideeën en visie geven over de stellingen.

Het was een interessante vergadering die druk bezocht werd. Maar meer bewoners zijn bij de volgende vergaderingen van de dorpsraad natuurlijk ook van harte welkom.

Verslag en foto’s
Robin Bouwe

 Terug naar Zorg en Welzijn


Foto's