Het onderwijs verandert. Naar bewegen leren. Naar buiten leren. En dus past de Antoniusschool haar schoolplein aan. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw, groen en uitdagend schoolplein. Adjunct-directeur Linda Leenders laat weten dat na een intensief traject de werkzaamheden vorige week zijn begonnen. Ze kan niet wachten tot het nieuwe speelplein wordt opgeleverd. “We hebben een groot plein en binnenkort kleurt het eindelijk groen”, aldus Leenders.

De hele ochtend of middag achter je bureau of tafeltje zitten… het is niet meer van deze tijd. Zeker niet voor kinderen. Linda Leenders: “Die willen naar buiten. Die willen spelen. Die willen ontdekken. En dus hebben we gekeken naar hoe we hetzelfde niveau onderwijs kunnen bieden, maar op een andere manier.” Dit resulteerde eerder al in een nieuwe visie: naar buiten. “Daar boeken we mooie resultaten mee,” zegt Linda. “Je kunt in de klas woorden schrijven in je schriftje. Je kunt dat ook buiten doen, met stoepkrijt. Fijn ook voor kinderen met een minder goede motoriek: buiten heb je geen lijntjes. De leerdoelen blijven hetzelfde. Die kunnen we niet veranderen. De werkvormen wel. Daar zijn we mee bezig.”

De leerkrachten willen intussen niet meer terug. “Kinderen hebben vaak maar een korte spanningsboog. Buiten kunnen ze veel meer zichzelf zijn. En nee, we kunnen niet continu buiten zijn. Dat willen we ook niet. Maar door te combineren met lessen binnen en buiten, merken we dat kinderen lekkerder in hun vel zitten en de stof beter tot zich nemen.” En dus was het tijd voor de volgende stap.

Het nieuwe schoolplein wordt groener en er komen meer speelvoorzieningen voor de kinderen. Voor een basisschool met ongeveer 100 leerlingen heeft de Antoniusschool een ruim opgezet schoolplein. “Het keek alleen niet echt vriendelijk, want er was weinig groen. Dat was best een doorn in het oog voor ons. Gelukkig is alles rondgekomen en we hopen voor de meivakantie ons nieuwe schoolplein in gebruik te nemen. Ik moet zeggen dat we veel steun hebben gekregen vanuit de Keldonkse gemeenschap, zowel financieel als door het aanbieden van hulp bij klusjes. Waar een klein dorp groot in kan zijn.”

Waterpomp
De aanleg van het nieuwe speelplein in Keldonk kost 20.000 euro. Zo’n vijf procent wordt betaald door verschillende partijen uit Keldonk. 15.000 euro komt uit de subsidiepot en de rest wordt vergoed door de Antoniusschool zelf met een kleine bijdrage vanuit de BSO en de gemeente. Het plan wordt dus breed gedragen. De inwoners van Keldonk krijgen er ook iets voor terug, want het schoolplein is er straks niet alleen voor leerlingen van de Antoniusschool. Leenders laat weten dat iedereen gebruik mag maken van het plein. Leenders: “Het komt dus ten goede aan de leefbaarheid van het dorp. Alleen de kleine speelplaats sluiten we na schooltijd af. Dat zijn we verplicht. Je hebt daar bijvoorbeeld een zandbak waar een doek overheen moet. Anders gebruiken de katten het als kattenbak. Er komt ook een waterpomp en een gootje, maar zoiets is best gevoelig voor vandalisme. Dus vandaar.”

Ouders en kinderen hebben meegedacht over de invulling van het plein. “Daar kwam onder andere uit dat er verstopplekken moesten komen. Daar hebben we uiteraard gehoor aan gegeven. Overal worden haagjes geplaatst waar kinderen zich achter kunnen verstoppen. Een evenwichtsparcours, met evenwichtsbalken en stap-palen, stond ook hoog op het verlanglijstje en met trots mag ik zeggen dat ook die voorziening er gaat komen.”

Boomstammen
Het nieuwe speelplein past goed bij het Bewegend Leren. Een methode die veel wordt toegepast op de Keldonkse basisschool. “Ik durf zelfs wel te zeggen dat andere scholen iets van ons kunnen leren. De kinderen van tegenwoordig passen niet meer allemaal in het kader tafel, stoeltje en vijf uur luisteren. Anno 2022 hebben de leerlingen een andere aanpak nodig. Een andere leerwijze. Dus wij gaan meer naar buiten om daar onderwijs te geven of om sportief bezig te zijn. Een voorbeeld? De marathonkids. Alle leerlingen van de bovenbouw lopen tien minuutjes hard. De afstand wordt bijgehouden en daarmee kunnen ze medailles verdienen. Na de activiteit neemt de aandachtsspanne van de kinderen zichtbaar toe”, vertelt Leenders. Maar er is meer. Ook spelling en rekenen wordt af en toe in de buitenlucht gegeven. De adjunct-directeur vervolgt: “Op het nieuwe schoolplein wordt een buitenklas ingericht. Boomstammen fungeren als stoeltjes. Daar kunnen kinderen op zitten of ze als tafel gebruiken. De tegels op het schoolplein kunnen we gebruiken als een soort toetsenbord. We plakken letters op de grond en zo kunnen kinderen een woord springen. Datzelfde kunnen we ook creëren met cijfers.”

Veghels Buiten
De Antoniusschool is met 105 leerlingen een kleine school. Leenders: “Dat is een prima aantal hoor. We kunnen iets meer leerlingen aan, maar niet al te veel. Daar is ons gebouw niet op ingericht.” Met het nieuwe speelplein hoopt Leenders buiten Keldonk de interesse te wekken van ouders met jonge kinderen. “Het is een knipoog naar Veghels Buiten. De afstand tussen Keldonk en de woonerven op Veghels Buiten is erg klein. De kinderen kunnen makkelijk hier naar school komen. Wij zijn in ieder geval toekomstbestendig met ons nieuwe speelplein”, besluit Leenders haar lokroep naar Veghels Buiten.