Nieuw kunstwerk in Keldonk

Keldonk krijgt er een kunstwerk in de openbare ruimte bij. Op 1 mei wordt het onthuld. Het ontwerp blijft tot aan de onthulling geheim.

Interview Erpse Krant 18-04-2024

Het wordt een flink kunstwerk, zo maken foto’s duidelijk die Cindy Paauwe alvast laat zien, als gunst naar de verslaggever. “Hoe groot precies? Weet ik eerlijk gezegd niet”, zegt ze. “Anderhalve meter hoog. Misschien wel twee. Ik weet het niet. Het is best groot in ieder geval. Maar dat moet ook: het komt op de stenen sokkel te staan die er al lang ligt. En dan moet het allemaal wel in verhouding zijn natuurlijk.”
Dan heeft Cindy het over de sokkel in het plantsoen aan de Pastoor Bogaertsstraat, die nu nog als een soort van tafel oogt bij de houten bank die er omheen is geplaatst. Leuk detail: die sokkel is in 1987 gevoegd door Hans van den Crommenacker. Zijn zoon Antoine gaat het voegwerk van de sokkel deze maand herstellen.

Herinnert aan aanleg kanaal
Een kunstwerk dus. Het idee is ontstaan, zo vertelt Ria Kuijpers vanuit Dorpsraad Keldonk, toen het 200-jarig bestaan van het kanaal er aan zat te komen. Die Zuid-Willemsvaart is tussen 1822 en 1826 met mankracht gegraven, met schop en kruiwagen. Daaraan memoreert ook dat andere kunstwerk in Keldonk: de Kanaalgraver, dat bij het plantsoen bij de kerk staat.
“Het kanaal heeft altijd een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van ons dorp”, vertelt zij. “Vroeger was Keldonk een kleine nederzetting. Pas toen het kanaal werd aangelegd, groeide het dorp. Over het kanaal konden goederen vervoerd worden. Daardoor nam de bedrijvigheid toe. Nog steeds is dat kanaal heel sterk aanwezig, ook omdat het ons dorp in tweeën snijdt.”

‘Ode aan saamhorigheid’
Er is mede vanuit de provincie volop aandacht geweest voor het 200-jarig bestaan van dat kanaal, met onder meer een boek, met lezingen en rondvaarten. Maar de dorpsraad wilde ook iets hebben dat daar permanent aan zou herinneren. Een kunstwerk.
“Maar dan wel net wat breder getrokken”, vult Cindy aan. “Want Keldonk is zo veel meer dan gewoon een dorp. De saamhorigheid is hier heel sterk. En misschien dat ik dat als relatieve buitenstaander – ik kom uit de stad, maar woon nu twintig jaar hier – sterker voel dan iemand die hier geboren is, maar het is oprecht bijzonder hoe mensen hier voor elkaar klaar staan. Dat is in de coronatijd nog maar eens gebleken. Wat hier is gezorgd en is georganiseerd, dat is bewonderenswaardig! Het kunstwerk moest ook een ode zijn aan die saamhorigheid.”
Met al die input klopten de initiatiefnemers bij Erpenaar Hans van Bommel aan. Die maakte een ontwerp, waar Huub Bongers en Ad van den Bogaard vervolgens mee aan de slag zijn gegaan. Cindy: “Het is prachtig geworden, vind ik. Het kunstwerk is gemaakt van cortenstaal. Nu ziet het er nog heel strak uit, maar straks krijgt het die mooie roestkleur en komt het op de sokkel perfect tot zijn recht.”

Onthulling op 1 mei
Een kunstwerk dat zowel aan de aanleg van het kanaal als aan de coronatijd als aan de saamhorigheid in het dorp herinnert dus. Met daarop een gedicht van Rick Terwindt, stadsdichter van de gemeente Meierijstad. Op woensdag 1 mei wordt het om 19.30 uur onthuld, in het bijzijn van de dichter en wethouder Jan van Burgsteden. “En met hopelijk veel mensen uit Keldonk er bij”, zegt Cindy Paauwe. “Het is mooi dat zo’n idee hier dan ontstaat en vervolgens ook met zo veel eigen mensen kan worden gerealiseerd. Het is iets van ons allemaal. Iets dat uitstraalt en vertelt wat voor dorp Keldonk is.”


klik hier voor de uitnodiging voor de onthulling