Join us: ontmoetingsplek voor jongeren

Jolanda van Gerwe start Join us:
ontmoetingsplek voor jongeren

Een ontmoetingsplek voor jongeren die moeite hebben om contact te leggen. Dat is heel het kort het idee achter Join us, een initiatief op de Noordkade van de Keldonkse Jolanda van Gerwe.

Door: Jeroen Vissers, artikel uit de Erpse Krant week 8-2016

Zijn er veel jongeren die moeite hebben om contact te leggen? “Ja, absoluut”, zegt Jolanda van Gerwe. “Of dat met internet te maken heeft en de ‘social media’? Voor een deel wel. Als je moeite hebt om je online te presenteren, dan kan dat in de echte wereld in je nadeel werken. Je ziet jongeren vereenzamen omdat ze online niet mee kunnen. Dat gebeurt. Helaas.”
Maar de doelgroep die Jolanda voor ogen heeft met Join us is groter dan die groep jongeren. “Het zijn de verlegen jongeren. De jongeren die gepest werden of nog steeds gepest worden. De jongeren die te weinig of soms zelfs helemaal geen vertrouwen hebben in zichzelf. De jongeren met een autisme spectrum stoornis. Kortom, alle jongeren tussen 13 en 18 jaar die een zetje nodig hebben om contact te maken en onderhouden met leeftijdsgenoten. Daar richt Join us zich op.”

Hulp bieden

Dat juist Jolanda met dit initiatief start, mag geen verrassing heten. Met haar praktijk Joli helpt ze sinds 2008 kinderen en jongeren die ‘anders’ zijn – of zoekende in het leven – om op zichzelf te leren vertrouwen; en helpt ze hun ouders om met deze jongeren om te gaan. Dat doet ze als gediplomeerd pedagoge met inmiddels zelfs twee pedagogen in dienst.
“Veel jongeren zijn sociaal vaardig, hebben volop vrienden en kunnen altijd wel ergens terecht om hun verhaal te doen. Maar ik merk in mijn praktijk – en wat de oorzaak daarvan is, doet er feitelijk niet toe – dat er ook veel jongeren zijn, steeds meer misschien zelfs wel, die deze vaardigheid niet hebben en die hulp nodig hebben om contact te maken. Die hulp bood ik deels natuurlijk al. Als professional. Met Joli. Maar nu dus ook met Join us.”

Tweewekelijkse avond

Om Join us van de grond te krijgen, legde de Keldonkse contact met Jongerencentrum De Kluis in Veghel. Met de vraag of zij eens in de twee weken gebruik zou mogen maken van de faciliteiten op de Noordkade. Het centrum stond daar direct positief tegenover. En dus vindt op vrijdag 4 maart de eerste editie van Join us plaats.
“Join us betekent letterlijk: kom erbij. De naam zegt eigenlijk al alles. We willen er een tweewekelijkse avond van maken, van 19.00 tot 22.00 uur, voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar. We gaan met thema’s werken, maar willen vooral ook de jongeren zelf betrekken bij het opzetten van programma’s. Dat zorgt voor een stukje betrokkenheid bij het initiatief, maar is vooral ook bedoeld om op die manier al, heel laagdrempelig en ongedwongen, contacten tot stand te brengen. Overigens zijn wij zelf die avonden ook aanwezig, zodat we dat ook kunnen stimuleren waar nodig.”

Ambitie

Welke ambitie heeft Jolanda met Join us?. “De ambitie is om meer jongeren meer vertrouwen in zichzelf te geven; jongeren die dat nodig hebben; jongeren die dat verdienen. Niet straks of later. Nee, nu al. Zodat ze een basis hebben waar ze de rest van hun leven op voort kunnen borduren. Dat is ook waarom ik doe wat ik doe met Joli. Ik denk dat Join us daar een prachtige aanvulling op is. En wie weet ontstaan daar wel vriendschappen uit. Dat zou helemaal geweldig zijn …”

Join us biedt iedere twee weken in Jongerencentrum De Kluis aan de Noordkade in Veghel een gratis toegankelijk programma voor jongeren vanaf 13 tot en met 18 jaar. De inloop is vrijblijvend. Aanmelden hoeft niet. Meer info staat op www.jolizorg.nl/joinus. Join us heeft bovendien een eigen website en Facebookpagina.


Foto's

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen