Buurtbewoners Trentweg doen beroep op Wet open overheid

Zorgen en vraagtekens rondom besluitvorming principeakkoord huisvesting arbeidsmigranten

Trentweg, 20 december 2024Buurtbewoners van de Trentweg in Keldonk hebben via de Wet open overheid (Woo) een verzoek ingediend bij de gemeente Meierijstad om volledige inzage te krijgen in de besluitvorming rondom het (toekomstig) gebruik van het perceel Trentweg 15 in Keldonk. Het gaat dan zowel om het door het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) genomen besluit tot het principeakkoord voor de huisvesting van 32 arbeidsmigranten, alsmede de zaken rondom de huidige bewoning van de boerderij aldaar door naar schatting 8 arbeidsmigranten. De buurtbewoners willen meer inzicht krijgen in de voorgenomen plannen voor het pand en de gevolgen die dit heeft voor de leefomgeving.
Volgens de buurtbewoners is er momenteel geen transparantie aangaande de besluitvorming rondom Trentweg 15 en de afwegingen die hiertoe hebben geleid.

Verzoek om transparantie

Met het indienen van het Woo-verzoek hopen de buurtbewoners duidelijkheid te krijgen over de plannen van de gemeente en de huidige eigenaar alsook de onderliggende afwegingen die tot het principeakkoord hebben geleid.
De buurtbewoners hebben recht op inzicht in wat er speelt in de buurt. Het principeakkoord is een belangrijke stap in de besluitvorming. De aanloop daar naar toe bevat cruciale informatie over wat er speelt in de directe woonomgeving van de Keldonkse buurt, maar heeft op de langere termijn ook (verstrekkende) gevolgen voor het gehele buitengebied in de gemeente Meierijstad, zo vrezen de indieners van het Woo-verzoek. Buurtbewoners zijn direct betrokkenen en hebben recht op volledige transparantie, zodat ze kunnen meepraten en, indien nodig, actie kunnen ondernemen.

Trentweg 15 Keldonk
Trentweg 15 Keldonk

Impact voor de buurt en het gehele buitengebied van de gemeente

Het pand aan Trentweg 15 wordt al langer dan een jaar illegaal bewoond, kennelijk wordt burgerlijke ongehoorzaamheid beloond. Tijdens het tot stand komen van het principeakkoord zijn de buurtbewoners niet meegenomen in het besluitvormingsproces, niet door de eigenaar en ook niet door de gemeente. In december 2023 is er met een paar buurtgenoten een omgevingsdialoog gehouden door eigenaar/initiatiefnemer Betonbouw Rooi B.V., de buurtbewoners vragen zich af wat hiermee gebeurd is. Zij herkennen zich totaal niet in het principeakkoord. Volgens de buurtbewoners is er op dit moment geen gemeentelijk beleid dat strookt met het afgegeven principeakkoord. De gemeente geeft aan voor Trentweg 15 een “speciale” oplossing te willen bieden voor 15 jaar. Dit is volgens de buurt een termijn die de naam “tijdelijk” niet mag dragen.
Het plan om 32 arbeidsmigranten te huisvesten in het buitengebied van Keldonk, een klein dorp, zien zij als buiten proportioneel. Ze maken zich zorgen over de effecten van de nieuwe ontwikkelingen op de leefomgeving, zoals de toename van verkeer, geluidsoverlast of veranderingen in de sociale cohesie van de buurtschappen. Volledige inzage in het proces van de besluitvorming rondom het principeakkoord geeft inzicht in of en hoe de gemeente de belangen van de bewoners behartigd.

De buurtbewoners hopen de opgevraagde documenten snel te ontvangen, zodat ze tijdig kunnen reageren op de voorgestelde plannen en hun zorgen kenbaar kunnen maken.