Bomenplan Keldonk

Projectbeschrijving Bomenplan Keldonk

Sinds een aantal jaren is sprake van problemen met de Platanen in de Morgenstraat en Antoniusstraat in Keldonk. De problemen worden veroorzaakt door slechte groeiplaatsinrichting en een minder gelukkige soortkeuze voor deze locatie. Deze combinatie leidt tot voornamelijk wortelopdruk en schades, nu maar zeker ook in de toekomst. De afgelopen jaren is met regelmaat en met steeds kortere tussen periodes, herstelwerk uitgevoerd aan de verhardingen. Om de problemen beter inzichtelijk te maken is in december 2017 een bewortelingsonderzoek uitgevoerd.

Bewortelingsonderzoek

Om zicht te krijgen op de ondergrondse situatie is in 2017 bij een tweetal bomen het wortelpakket vrijgemaakt. Hieruit kwamen verschillende problemen naar voren. De wortels groeien onder het wortelscherm door weer terug omhoog tot net onder de verharding. Door de dikte groei wordt de verharding en de boomkrans omhoog gedrukt. Veel bomen staan dicht bij de aanwezige kabels en leidingen waardoor de wortels tussen de kabels en leidingen groeien. Een ongewenste situatie die vroeg of laat voor schade gaat zorgen. De totaal beschikbare groeiruimte, o.a. door een hoge grondwaterstand (ghg = 0,8m –MV), is te beperkt voor een boom van dit formaat. Het resultaat van dit onderzoek heeft geleid tot het beschikbaar komen van een projectbudget in de gemeente begroting van 2019.

Proces

In samenwerking met dorpsraad Keldonk is een plan uitgewerkt voor het duurzaam oplossen van de wortelproblematiek. Het verwijderen van een groot aantal bomen is hierbij niet te voorkomen. Begin september 2020 is het conceptplan via www.keldonk.nl en de gemeentelijke website gepresenteerd. Naar aanleiding van de ontvangen reacties heeft op 13 oktober een aanvullend inloopmoment plaats gevonden in ’t Span. Hier bleek opnieuw dat er zowel voor- als tegenstanders van het voorgenomen plan zijn. Op de inloopavond is toegezegd te kijken of het technisch mogelijk is enkele bomen extra te behouden en/of in de straat een herplant locatie te vinden is. Dit heeft er toe geleid dat er drie bomen extra worden behouden ten opzichte van het conceptplan en één boom wordt vervangen op een iets andere locatie. Het definitieve plan is tot slot voorgelegd aan Dorpsraad en Platform Natuur en Landschap en bijgevoegd bij deze Memo. Klik hier voor het definitieve plan (pdf). 

Definitieve plan

In het plan worden 20 bomen verwijderd en 14 bomen blijven behouden. Binnen het plangebied wordt één nieuwe boom geplant. Bij de 14 te behouden bomen wordt de ondergrondse groeiruimte aangepast waardoor de bomen de kans krijgen om tot volwassen exemplaren uit te groeien. Doordat de bomen steeds aan één zijde van de weg verwijderd worden blijft ook voor de toekomst een groene structuur door het dorp behouden. Mocht tijdens de uitvoering blijken dat een van te handhaven bomen, om welke reden dan ook, niet gehandhaafd kan blijven, dan wordt deze vervangen door een nieuw exemplaar.
Ook op straatniveau vinden aanpassingen plaats. Onder de te handhaven bomen worden grote plantvakken aangebracht. Dit is beter voor de bomen en daar waar de bestaande wortels al hoger zitten leidt dit niet tot problemen. Het kabel en leiding tracé wordt beschermd met wortelwerende materialen. Op plaatsen waar bomen worden verwijderd worden plantvakken gerealiseerd. Naast een snelheid remmende werking draagt dit ook bij aan de infiltratie van regenwater en een groenere uitstraling. In totaal wordt ruim 400 m2 verharding verwijderd. De ruimte tussen de plantvakken is zo ingedeeld dat het mogelijk blijft een of meerdere auto’s te parkeren. Het hele gebied blijft voorzien van een loopstrook met een breedte van minimaal 1,20 m, behalve ter hoogte van ’t Plein, daar is de breedte 0,90 m.

Herplant

De gemeente heeft in haar bomenbeleid de doelstelling opgenomen om per kern 25% meer te vergroenen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar herplant van bomen, maar ook naar andere mogelijkheden tot vergroening zoals het vervangen van verharding door plantsoenen. De nadruk ligt hierbij op kwaliteit boven kwantiteit. We zorgen dat de juiste boom op de juiste plek, met de juiste groeiplaats komt waardoor deze duurzaam kan groeien. Omdat binnen het plangebied de mogelijkheden te beperkt zijn voor herplant van bomen wordt samen met de Dorpsraad gezocht naar een alternatieve locatie. Bij voorkeur binnen de bebouwde kom van Keldonk of zo dicht mogelijk daarbij. Mocht dit niet lukken zullen wij elders de gekapte bomen compenseren. Suggesties vanuit de bewoners zijn hierbij meer dan welkom. De dorpsraad heeft aangegeven deze handschoen, bij voorkeur samen met Platform Natuur en Landschap en tevens met inbreng van inwoners, op te gaan pakken.

Uitvoering

De uitvoering van het project is in handen van Ploegmakers Cultuurtechniek. We streven ernaar om de werkzaamheden met een korte doorlooptijd uit te voeren en de overlast zo tot een minimum te beperken. De direct aanwonenden worden hier apart over geïnformeerd. Verwachte oplevering is begin maart 2021.
Note: Het verwijderen van het bovengrondse deel van de bomen wordt uitgevoerd in de week van 21 december 2020. De overige werkzaamheden starten na de kerstvakantie in de week van 11 januari 2021.

Nadere beschrijving

Onderstaand vindt u een nadere beschrijving van de te nemen maatregelen. Voor de duidelijkheid is het plan in dit schrijven verdeeld in 4 fases. De daadwerkelijke uitvoering zal in één fase gebeuren.

’t Plein

Hier blijven de 4 bomen behouden omdat er bovengronds voldoende ruimte is. Ondergronds zal de groeiruimte worden vergroot en aangesloten worden aan het aanwezige grasveld. Een strook verharding, met een breedte van 90 cm, langs de weg blijft behouden. De overige verharding tot aan de haag wordt verwijderd. De bestaande ondergrond wordt door middel van een grondzuiger weggehaald om zodoende minimale schade aan boomwortels aan te brengen en aanwezige kabels en leidingen te ontzien. Vervolgens wordt de ruimte gevuld met bemeste teelaarde. De bomen krijgen hierdoor veel meer ruimte om te kunnen groeien. Door de open grond is zuurstof uitwisseling en infiltratie van hemelwater mogelijk. De vakbeplanting zal zorgen voor een afgewerkt beeld.
De bomen voor huisnummers 46 t/m 50 worden verwijderd vanwege de beperkte bovengrondse en ondergrondse ruimte. Op deze plaats worden 2 plantvakken aangelegd. Deze vakken worden dusdanig gesitueerd dat er tussen de inritten en plantvakken voldoende parkeerruimte overblijft.

Morgenstraat van Oudestraat tot Pastoor Bogaertstraat

Alle bomen worden op dit gedeelte verwijderd omdat er geen mogelijkheid is om een duurzame ondergrondse groeiruimte te maken bij de bestaande bomen. Ter hoogte van huisnummer 54 wordt een groot plantvak aangebracht en wordt een nieuwe boom geplant. Aan de zijde van de kerk worden 2 nieuwe plantvakken gemaakt. De plantvakken zorgen voor een visuele versmalling die remmend werkt op het verkeer.

Antoniusstraat 2-8

De 3 bomen ter hoogte van de “Kanaalgraver” blijven gehandhaafd. Ook de middelste van drie bomen voor het Klooster blijft staan. De overige bomen worden verwijderd.
Bij de bomen voor de “Kanaalgraver” wordt ondergrondse groeiruimte gecreëerd en vervolgens aangeplant met vakbeplanting. De looproute zal achter de plantvakken liggen zodat de plantvakken doorgetrokken kunnen worden tot aan de rijbaan. Ook de boom voor het Klooster komt in een groot plantvak te staan.
De bomen op deze locatie hebben bovengronds voldoende ruimte om ze duurzaam te kunnen behouden.

Basisschool

Ter hoogte van de basisschool blijven alle 6 de bomen gehandhaafd. Aan de overzijde van de weg worden de bomen allemaal verwijderd. Ter plaatse van de 6 bomen wordt verharding verwijderd en een ondergrondse groeiplaats ingericht zodat deze bomen kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren. De groeiplaatsen worden aangeplant met diverse soorten vakbeplanting waardoor zuurstofuitwisseling en infiltratie van hemelwater mogelijk gemaakt wordt.
Tussen de bomen en de haag van het schoolplein wordt een loopstrook aangelegd met een breedte van 1,20 m.
Aan de overzijde van de weg worden diverse plantvakken gemaakt waardoor er een visuele versmalling wordt gecreëerd die een remmende werking heeft op het verkeer.
Ter plaatse van huisnummer 17 is een ruimte vrijgehouden, die fungeert als oversteekplaats. Er zal geen officiële oversteekplaats worden gemaakt omdat dit een 30 km zone betreft en er dan geen officiële oversteekplaatsen aangelegd kunnen worden.

Fase 2 tussen Kampweg en Hackerom

Het gedeelte tussen Kampweg en Hackerom wordt in het huidige plan niet meegenomen. Door de veelal grote voortuinen is er bij deze bomen veel meer onder- en bovengrondse groeiruimte beschikbaar. Ook heeft de verharding hier een andere functie dan in het gedeelte tussen Morgenstraat 46 en de kruising Antoniusstraat-Kampweg.
Mochten hier desondanks in de toekomst problemen ontstaan, dan zal dit per situatie bekeken worden. Afhankelijk van de aard van de problemen kan gedacht worden aan het vervangen van incidentele slechte bomen of het vergroten van de boomvakken bij ernstige wortelopdruk.


Foto's