Aanpak bomen Morgenstraat-Antoniusstraat

Aanpak wortelopdruk platanen Morgenstraat - Antoniusstraat 

Sinds jaren hebben we in de kern van Keldonk last van de wortelopdruk van de platanen, die een 15 jaar geleden zijn geplaatst. Deze bomen groeien heel snel en de overlast is er al zo’n 8 a 10 jaar. De oorzaak daarvan blijkt niet goed aangelegde boomspiegels/grondoppervlak te zijn.

Eindelijk is er een plan om dit te herstellen. Dit betekent wel dat ruim de helft van de bomen vanaf de Morgenstraat (bij 't Plein) tot aan hoek Antoniusstraat-Kampweg gaat verdwijnen. De overige bomen krijgen een grotere boomspiegel. Klik hier voor de tekening (pdf) van het plan.

Het plan is besproken met dorpsraad Keldonk, Antoniusschool en MR en zal komende week huis-aan-huis bij de omwonenden middels een brief worden aangekondigd.

Hieronder de daarbij horende brief


1 september 2020

Beste Dorpsraad Keldonk,

Gemeente Meierijstad heeft in samenwerking met dorpsraad Keldonk plannen uitgewerkt voor het aanpakken van de overlast die wordt veroorzaakt door de bomen aan de Morgenstraat en Antoniusstraat. Het betreft het gedeelte tussen Morgenstraat 46 en de kruising Antoniusstraat – Kampweg.

Wortelopdruk

De aanwezige bomen geven een mooi beeld, maar ze zorgen al enige tijd voor de nodige problemen, zoals wortelopdruk en daardoor scheefliggende verharding.
Het uitgangspunt van deze reconstructie is dat er duurzame oplossingen worden gerealiseerd zodat de bomen die behouden blijven, de komende jaren zo weinig mogelijk tot geen overlast geven voor u als gebruiker van de openbare ruimte.

Verwijderen bomen

De huidige hoeveelheid bomen is in een stedelijke omgeving zoals de Antoniusstraat, niet duurzaam te behouden. Boven en onder de grond is er te weinig ruimte voor deze aantallen. In het nieuwe plan zullen 23 bomen worden verwijderd.

Duurzame groeiplaats

Bij de 11 bomen die behouden blijven wordt de groeiplaats verbeterd. Deze staan ter hoogte van het schoolplein (4 van de 6 bomen), tegenover de bakker (3 bomen) en ter hoogte van ’t Plein (4 bomen). We begrijpen dat dit een forse ingreep is, maar op deze locaties kunnen de bomen uitgroeien tot volwassen exemplaren waardoor er voor de toekomst een groen straatbeeld behouden blijft.

Beplanting

Door het aanbrengen van plantvakken rondom de overblijvende bomen, wordt de wortelopdruk en scheefliggende verharding, voor een groot gedeelte voorkomen. Deze plantvakken zullen daarnaast meer hemelwater kunnen laten infiltreren in de bodem en de beplanting zal zorgen voor een vergroting van de biodiversiteit.

Publicatie ontwerp

Vanaf donderdag 3 september is meer informatie en de tekening van de nieuwe situatie ook gepresenteerd op www.meierijstad.nl/BomenKeldonk.

Tot slot

Hoewel voor het verwijderen van de bomen geen kapvergunning nodig is, wordt toch de mogelijkheid geboden te reageren op de plannen. U kunt uw reactie tot en met zondag 13 september sturen aan Coen Wijnhoven, email: cwijnhoven@meierijstad.nl . Doe dit bij voorkeur onder vermelding van naam en woonadres. Heeft u vragen over de plannen? Ook dan kunt u per mail contact opnemen met Coen Wijnhoven, of telefonisch via telefoonnummer 06-24864005.

Met vriendelijke groet,
Coen Wijnhoven
Project voorbereider


Foto's