Update ontwikkeling N279 Veghel-Asten

Plan dorpsraad nu actueel voor N279 Veghel-Asten

De ontwikkelingen omtrent de N279 Veghel-Asten volgen elkaar nu heel snel op. Afgelopen weken is er tweemaal door de dorpsraad een schrijven verzonden met de belangen voor Keldonk. Ook is er een constructief gesprek geweest met Wethouder Van Rooijen en de verantwoordelijke ambtenaar. En op 10 mei is een afvaardiging van de dorpsraad naar de klankbordgroep N279 geweest.
Gisteren (11 mei 2017) is er weer meer bekend geworden. Met als belangrijkste punt dat naar de dorpsraad is geluisterd. Ons plan wordt in de afweging meegenomen.

Rapporten N279 Veghel-Asten

Uit de MER en uit de MKBA (kosten-baten-analyse) voor de N279 Veghel-Asten blijkt dat het geen zin heeft om het verkeer van de N279 af te buigen om Zijtaart naar de A50 (de hele omleiding Zijtaart). Deze variant blijkt in alle twee onderzoeken zeer negatief uit te pakken.
Het beste leek het om de huidige route te blijven volgen en op te waarderen.
Voor Keldonk pakken alle drie de varianten voor een op- en afrit ook zeer negatief uit. Dit is gemeten ten opzichte van de huidige situatie met stoplichten.

Aanvullend onderzoek

Vervolgens heeft de gemeente onderzoeksbureau Goudappel Coffeng een onderzoek laten verrichten, waarin ook ons in de brieven gepresenteerde plan is meegenomen. Dat plan omvat het niet maken van de op- en afrit bij Keldonk, maar meer naar het noorden. Daardoor kan tegelijk het industrieterrein Doornhoek ontsloten worden via een oversteek ten noorden van Zijtaart.
Een conclusie uit het onderzoek N279 Veghel-Asten van Goudappel Coffeng is ook dat het totaal geen zin heeft om een op- en afrit bij Keldonk te leggen!
In plaats van de huidige ophaalbrug, moet er nog wel een oversteek bij Keldonk komen, in de vorm van een viaduct.

Invloed dorpsraad

De factsheets zijn nog in concept en eea moet nog wel de goedkeuring krijgen van de raad van Gemeente Meierijstad en de gedeputeerde van Provincie Brabant. Maar we zijn blij te kunnen constateren dat alle inspanningen van de dorpsraad van invloed kunnen zijn.


Eerdere berichten van deze maand over de N279:
25-04 > Meer sluipverkeer door N279 bij Keldonk
30-04 > Brief dorpsraad N279 aan college Meierijstad
08-05 > Nieuwe brief aan Provincie over N279


Foto's