Een droom is uitgekomen, Keldonk Hartsave

Keldonk 100% Hartsave

Het heeft het buitengebied van Keldonk al jaren bezig gehouden: het ontbreken van een AED en de onbereikbaarheid van de AED’s in de dorpskern door een barrière van stoplichten en een open Keldonkse Brug. Met de installatie van een gebruikte AED in buurtschap LijnRecht in Keldonk op dinsdag 1 november 2016 is onze zorg verdwenen en onze droom werkelijkheid geworden.

Op de foto van links naar rechts: André en Hanny van der Heijden (locatiehouders), Jan van Grunsven en Maarte van den Heuvel (beiden van Veghel HartSave) en Hans Rijkers (Zorg en Welzijn Keldonk en mede initiatiefnemer tezamen met Paul van de Nieuwenhuizen en Kitty Rooijakkers namens Vurste en Achterste Hool die beide op de foto ontbreken).

Locaties AED's

Keldonk mag zich vanaf nu hartveilig noemen met zijn vijf op 24/7 basis operationele AED’s. Deze hangen op de volgende adressen:

  • Kampweg 13
  • Morgenstraat 19
  • Hool 48
  • Boerdonksedijk 22
  • Het Lijnt 6

Pilot Veghel Hartsave

Veghel Hartsave heeft dit jaar een pilot gestart, waarbij ze vier AED’s die tien jaar oud zijn, na een nul-inspectie door de leverancier, in een verwarmde Aivia-200 buitenkast plaatsen in vier dunbevolkte buitengebieden. Na twee jaar wordt deze AED weer vervangen door een AED van tien jaar. De installatie- en instandhoudingskosten worden gedragen door Veghel HartSave. De pilot duurt voorlopig vier jaar. Daarna beziet Veghel HartSave of deze pilot financieel gezien nog langer kan worden voortgezet.

Deze pilot maakte het mogelijk bij André en Hanny van der Heijden op Het Lijnt 6 een AED te plaatsen. Samen met de nieuwe AED op het Hool die reeds op 7 juni werd geïnstalleerd, is het buitengebied aan 'de andere kant' van Keldonk nu ook hartveilig. Met dank aan Veghel Hartsave, Gemeente Veghel, Dorpsraad Keldonk, Installatiebedrijf Rooijakkers en de bewoners van het buitengebied; Hool, Sweenslag, Gerecht en Het Lijnt.

Cursus reanimatie en AED

Daarnaast hebben 93 personen van jong tot oud dit jaar een cursus reanimatie en AED gevolgd. Deze cursus is begin dit jaar opgestart door Zorg en Welzijn Keldonk met onverwacht groot succes met maar liefst 12 cursusavonden. Dit geeft de betrokkenheid van de bewoners weer. Mensen begrijpen dat elke seconde telt, voor hen zelf, maar ook voor een ander. En door het alarmeringssysteem van HartSlagNU tijdens en na de cursus ook onder de aandacht te brengen, met het verzoek zich bij HartSlagNu aan te melden, is een extra bijdrage geleverd aan de hartveiligheid van Keldonk. 

Was Keldonk al een leuke plek om te wonen, dan is die nu ook nog eens HartSave.



Foto's