21-09 > Show museumbussen bij "De Sluis"

logo museumbus
30 JAAR MUSEUMBUSSEN IN BRABANT!


De oldtimer autobusshow die Stichting Veteraan Autobussen afgelopen zaterdag in Keldonk bij eetcafé De Sluis hield, is een succes geworden. Namens de Brabantse SVA-werkgroep laat Erik Kanters weten dat er zo’n duizend bezoekers op de parkeerplaats bij De Sluis een kijkje kwamen nemen. Dat is meer dan verwacht en dus was het een heel geslaagde dag.

Het was voor het eerst dat de Brabantse afdeling van de landelijke SVA zo’n grote expositie organiseerde. Dat er dit keer zo groots werd uitgepakt, heeft alles te maken met het jubileum van die afdeling: die bestaat namelijk dertig jaar. De overkoepelende, landelijke stichting heeft in totaal 70 oldtimer autobussen in beheer, met als doel ze te verzamelen, restaureren, conserveren en aan het grote publiek te tonen. Meer informatie is te vinden op hun site www.sva-museumbussen.nl.

Zaterdag zagen de belangstellenden 18 van die 70 bussen: alle Brabantse exemplaren. Waaronder het pronkstuk van de stichting: een Ford uit 1934. Dit is de oudste rijvaardige bus van Nederland. Een nog oudere bus, uit 1925, is nog in restauratie. Die Ford uit 1934 heeft vroeger in de buurt van Mill gereden. In de oorlog is hij door de Duisters gevorderd en later zelfs beschoten. De BBA vond hem na de oorlog terug en reed er tot 1949 mee. Sinds 1986 is hij bij de stichting in beheer. Wie een kijkje neemt in die nostalgische bus, ziet behalve de bijzondere neus aan de voorzijde en het fietsenrek achterop, prachtige bordjes met teksten als ‘Niet rooken, niet spuwen’, die bij de bestuurder hingen.

De bezoekers maakten zaterdag ook dankbaar gebruik van de pendeldienst van en naar het Veghelse Bolkenplein, én van de mogelijkheid een rondrit in de omgeving te maken. Die zaten zo’n beetje tot het einde van de dag vol. Het weer heeft ook meegewerkt, de collectie is mooi droog getoond kunnen worden. Volgens de stichting is het allemaal heel voorspoedig gelopen.

(foto's: Margot van Kleef)


Foto's

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen