28-09 > Bruggen wandelroutenetwerk

Keldonk is mooi... “Een durpke om trots op te zén” is de mening die veel Keldonkse inwoners delen. Er is veel natuur en het dorp heeft een leuk aanzicht sinds enkele jaren terug het dorpshart helemaal gerenoveerd is. Ook de dorpsraad deelt deze mening en heeft jaren terug Ad Verbakel, Martien Verbakel, Ad Peters en Toon Vissers benaderd om eens op onderzoek uit te gaan of er in Keldonk een mogelijkheid is om een wandelknooproute op te zetten.

Het is een project met een lange adem, 15 jaar terug is Ad Verbakel begonnen de omgeving van Keldonk in kaart te brengen om te kijken waar mogelijk de wandelroutes kunnen gaan lopen. Een nauwkeurige klus waar veel tijd in zit.

Martien Verbakel, de broer van Ad vertelt: “Onze Ad is een fanatieke wandelaar en heeft veel ervaring met wandelroutes uitzetten. Met behulp van gedetailleerde kaarten die veel weg hebben van een kadasterkaart is hij veel op pad om de omgeving te verkennen waar de wandelroutes gaan lopen. Hij weet exact op een paar meter nauwkeurig hoe groot de afstand is tussen 2 wandelpunten. Hij meet deze afstand met behulp van meet apparatuur en de kadastrale kaarten” Kortom: bij een wandelroute uitzetten komt veel meer bij kijken dan men denkt.

De routes worden up to date gehouden door Ad en de vrijwilligers. Dit houdt in dat de routes dan op gezette tijden gelopen worden. Kijken of de route nog begaanbaar is en of de borden/bermpalen gerepareerd moeten worden. Ad heeft jaren lang voor de Erpse wandel 4-daagse de routes uitgezet en heeft veel ervaring hierin. Ook de route van de JJC wintertocht kreeg z’n aandacht.

In het Lijnt zijn ze 2 jaar terug aan de slag gegaan om nieuwe routes uit te zetten. Er zijn 2 bruggen geplaatst over sloten. Ad heeft beslag op enkele bruggen weten te leggen die gebruikt zijn bij de ombouw van Sluis 5 door de Rijkswaterstaat. Sinds de oude sluis weg is, hebben die altijd bij Martien opgeslagen gelegen, wachtend op toestemming om opgenomen te worden in de wandelroutes. Met vrijwilligers zijn deze in het voorjaar van 2014 geplaatst. De 1e over de sloot langs het kanaal, de 2e achter in het Geregt.

Een groot deel van de bestaande routes in Keldonk zijn al opgenomen in het nieuwe wandelroute netwerk van de regio Noordoost Brabant. Het is de bedoeling dat ook deze
nieuwe route daarin opgenomen gaat worden.

Als Keldonkenaar is het zeker de moeite waard om bijvoorbeeld op zondag eens de wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan. Een voordeel van de wandelroutes is dat je zelf kan bepalen hoe lang en hoeveel gewandeld kan worden. Het in 2013 onthulde infobord staat in Keldonk bij de Kanaalgraver aan de Antoniusstaat.

Voor meer info kun je kijken op www.routesinbrabant.nl en als voorproefje enkele foto’s die zijn genomen in en rond om Keldonk. De foto’s spreken voor zich dat het eigenlijk in alle jaargetijden mooi wandelen is in Keldonk. Kijk ook maar eens in ons fotoalbum.

Verslag/foto’s Robin Bouwe
Overige foto’s Toon Vissers (plaatsen brug)
Overige bronnen: www.routesinbrabant.nl


Foto's

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen