Wandelroute langs de oorlog in Keldonk

Op pad langs ‘plaatsen van herinnering’ aan WO2 op 29 september

Op 24 september 1944 werd Erthepe officieel bevrijd. Maar de oorlog was toen nog niet voorbij. De meeste dodelijke slachtoffers onder de inwoners van de gemeente Erp vielen na die datum! In Keldonk werden vijf burgers gedood door Duitse vergeldingswapens (een V1 en een V2). In Erp verloren daags na de bevrijding twee inwoners het leven bij een mijnontploffing. De burgemeester van Erp, Herman Verheijen kwam in maart 1945 in concentratiekamp Buchenwald om door ontberingen. Enkele van de gebeurtenissen die zijn opgenomen in de wandel- en fietsroutes die Heemkundekring Erthepe samen met de stichting Cornelius van Boerdonk heeft samengesteld.
Op zondag 29 september 2019 kunnen belangstellenden tussen 10.00 en 17.00 uur op drie plaatsen terecht om die routes gratis op te halen en te volgen: het Raadhuis in Erp, Den Hazenpot in Boerdonk en 
korenmolen De Hoop in Keldonk.

Het bijzondere aan de routes langs plaatsen van herinnering aan WO2 is, dat ze ook via de app izi.Travel op een smartphone te volgen zijn. Daar staat een uitgebreidere beschrijving dan op de papieren routekaarten en zijn enkele beelden toegevoegd. In elk kerkdorp zijn ook (lokale) sporen uit de oorlog te zien. Voorwerpen en documenten die Heemkundekring Erthepe in de loop der tijd ontvangen heeft of in bruikleen heeft gekregen. In het Raadhuis in Erp liggen documenten van en over Hermanus Verheijen, in Simeonshof staat een vitrinekast in de aankomsthal. In Boerdonk zijn voorwerpen tentoongesteld in een vitrine in de bibliotheek en in Keldonk in korenmolen De Hoop. Langs de route in Boerdonk van ca 13 km zijn tijdelijk grote banners geplaatst.

De laatste activiteit rondom ‘75 jaar bevrijding’ in Erp vindt plaats op 8 oktober. Dan vertoont Antoon Kerkhof in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa zijn speelfilm ‘Gevaar als beloning’ (1992) over het regionale verzet. Bij AH Kanters en in het Raadhuis in Erp zijn nog kaarten voor de filmavond te koop à 5 euro.

In korenmolen De Hoop ligt de doorboorde Brodie helm MKII, zeer waarschijnlijk afkomstig van een op 23-9-1944 in het Hool gesneuvelde Brit.

Meer info over de wandelroutes is te vinden op de website van Erthepe.


Foto's