Plan zon en wind gaat door, wel resultaat behaald

Geen STOP van het plan, toch resultaat behaald bij Raadsvergadering

Gisteravond, donderdag 6 februari 2020, is er in de raadsvergadering uitgebreid stil gestaan bij de besluitvorming van het rapport 'de toekomst van Zon en Wind in Meierijstad'. Er zijn 22 reacties van belanghebbenden binnen gekomen op dit plan. De reacties vanuit Keldonk (zie onderaan deze pagina) van actiegroep LijnRecht en van dorpsraad Keldonk zijn met name genoemd en zijn serieus opgepakt.

Niet minder dan 8 amendementen en 3 moties zijn door de politieke partijen ingediend, mede door de inbreng van o.a. Keldonk. Circa 25 mensen uit Keldonk waren bij deze raadsvergadering aanwezig om de standpunten kracht bij te zetten.
Er is uitgebreid stil gestaan bij de motie die is ingediend n.a.v. de gesprekken van raadsleden in 't Lijnt / Gerecht. Meer participatie door de bewoners zou toegevoegd moeten worden aan het plan. Deze motie haalde het niet. Wethouder Goijaarts benadrukte dat in het rapport al voldoende dialoog is opgenomen, als voorwaarde voor het indienen van het plan. En de Raad keurde af, dat bewoners door participatie het plan inhoudelijk kunnen wijzigen. Het plan is het plan, de voorwaarden zijn duidelijk en de Raad heeft laatste beslissing.

Verklaring van geen bedenkingen

Daarmee komen we gelijk tot de uitslag van de stemming. De gemeenteraad heeft het plan goedgekeurd met 18 stemmen voor en 15 tegen. Echter wel met de 'Verklaring van Geen bedenkingen' van tafel. Tot 5 ha aan projecten van zonneparken mag het college beslissen, daarboven moet het plan naar de gemeenteraad. Daar hebben we de afgelopen weken actie voor gevoerd met z’n allen en dit resultaat is, op een klein detail na, gehaald.

Het amendement van de meerwaarde is aangenomen. Dit betekent, dat een initiatief volgens de randvoorwaarden van het rapport een wezenlijke meerwaarde moet bieden om voor een vergunning in aanmerking te komen.
Ook het opzoeken van de samenwerking met buurgemeenten en het blijven zoeken naar alternatieven is in de verschillende amendementen, moties en betogen nadrukkelijk besproken. Door de wethouder is bevestigd hier aan te gaan werken, zoals dit in het rapport al is verwoord.

De motie voor energiebomen in verschillende vormen is aangenomen. Met de kanttekeningen dat de energieopbrengst minimaal zal zijn. Het is vooral in het kader van draagkracht voor de energietransitie en als kunstobjecten in het kader van CityMarketing. Als meerwaarde of alternatief voor de plannen in het rapport is dit geen optie.

Zoekgebieden windmolens

De zoekgebieden voor windmolens blijven zoals ze zijn. Dit wordt niet uitgebreid of minder. Wel wordt de aandacht op natuurgebieden meegenomen, maar dat zat ook al in het plan. Hierin dus geen wijzigingen.

Verder zijn er nog wat afspraken over maximaal aantal Ha voor de eerste jaren van toepassing en over 2 jaar is er een evaluatie. Ook dat is al uitgewerkt in het rapport

Wat betekent dit voor Keldonk?

Initiatiefnemers van zonnepanelen kunnen aan de slag met het uitwerken van een plan volgens de randvoorwaarden van het rapport. Hierbij is een dialoog met de belanghebbenden (lees o.a. buren, buurtschap en het dorp) een voorwaarde.
Daarnaast MOET het plan een meerwaarde hebben, zowel voor de omgeving als voor de belanghebbende. Met andere woorden: men moet er met hun buren overeenstemming over krijgen.

Tot een oppervlakte van 5 ha kan het plan door het college worden goedgekeurd. Bij een groter oppervlak dient het plan via de gemeenteraad te gaan.

Voor de windmolens is er nog heel weinig concreets te melden. Zoekgebied in Keldonk blijft zoals dit in het aangenomen rapport staat.


Klik hier voor de brief (pdf) van LijnRecht dd 27-01-2020 (geanonimiseerd)
Klik hier voor de brief (pdf) van dorpsraad Keldonk dd 27-01-2020
Klik hier voor de aanvullende brief (pdf) van dorpsraad Keldonk dd 31-01-2020
Klik hier voor het bericht 02-02 Bijeenkomst LijnRecht met duidelijke boodschap


Foto's