Hartslag NU Keldonk
HartslagNU is een alarm systeem wat bedoeld is voor personen die in het bezit zijn van een reanimatie en/of AED diploma. Zij kunnen als hulpverlener worden opgeroepen door middel van een SMS of APP, om hulp te verlenen bij een slachtoffer in de buurt, als gevolg van hartfalen.
Hoe werkt het ?
Op het moment dat iemand 112 belt i.v.m. het onwel worden of hartstilstand van een slachtoffer worden er 2 ambulances aangestuurd om zich naar het slachtoffer te begeven. Tegelijkertijd wordt automatisch het systeem Hartslag NU in werking gezet. Hartslag NU alarmeert personen die zich hebben geregistreerd op de website Hartslag NU.
Het systeem alarmeert de mensen die zich binnen 1 km van het slachtoffer bevinden uitgaande van het adres (postcode) waarop zij zich hebben geregistreerd. Een gedeelte daarvan krijgt een sms met het verzoek zich direct naar de plaats te begeven van het slachtoffer om reanimatie toe te passen. Daarnaast wordt er in diezelfde cirkel binnen een straal van maximaal 500 meter rondom een AED gezocht naar personen, die de AED ophalen en naar het slachtoffer brengen. Er wordt gezocht naar maximaal 30 personen binnen de cirkel van 1 kilometer. Als deze 30 personen niet gevonden worden, maar minder, maakt het systeem automatisch de berekening hoeveel er gaan reanimeren en hoeveel er de AED ophalen. Bij 30 is de verhouding 1 derde t.o.v. 2 derde. Stel er is geen AED in de buurt is, worden allen geregistreerden verzocht om te gaan reanimeren.
Het kan zijn, dat u een sms krijgt, maar dat u op dat moment niet in de cirkel bent, omdat u bijvoorbeeld op uw werk bent. Reageren heeft dan geen zin. Actief reageren is overigens altijd vrij, en niet verplicht, maar reageren kan wel levensreddend zijn. Achteraf is altijd slachtoffer hulp aanwezig indien dit wordt gewenst.
Vooral de reanimatie moet zo snel mogelijk starten. Elke seconde telt, dus hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe groter de kans is, dat er iemand dicht in de buurt is. En doordat er ook automatisch iemand opgeroepen wordt voor het halen van de AED kunnen hier ook veel minuten bespaard worden.
Ga er overigens niet automatisch vanuit dat er wel iemand komt ? Dit weet je nooit zeker, blijf dus actief handelen als dat mogelijk is.
De AED is een belangrijke toevoeging, maar de reanimatie blijft 't belangrijkste.
Mochten er 3 personen of meer bij het slachtoffer aanwezig zijn, kijk dan of u nog iets kan doen. bijvoorbeeld hulp bieden aan omstanders, gezin etc. Zo niet kunt u het beste de plek weer verlaten, om te voorkomen dat u verder hulp hindert.
Zorg en Welzijn Keldonk is in 2016 gestart met het organiseren van cursussen reanimatie en AED. Per 2018 wordt dit overgenomen door de commissie AED Keldonk.