Een stukje geschiedenis - Ontstaan van ZWK

In aanloop naar de veranderingen in de zorg per 1 januari 2015 is Dorpsraad Keldonk in 2013 al aan de slag gegaan om te kijken hoe we met die situatie om zouden kunnen gaan.

Verschillende zorgtaken zijn per 1 januari 2015 overgeheveld naar de gemeente. Ook zij zijn, net als de Dorpsraad Keldonk, zoekende geweest om een goede werkwijze te vinden. Dorpsraad Keldonk had om te beginnen, Carla Jansen, Jo Relou en Dorien van Zutphen benaderd, om eens rond te kijken in andere dorpen, om zo een werkwijze te kiezen die bij ons zou kunnen passen. De manier van werken zoals in Elsendorp, waar ze al sinds 2007 bezig zijn, sprak hen heel erg aan. In mei 2014 hebben zij dan ook een bijeenkomst voor de inwoners van Keldonk georganiseerd, met als gastspreker dorpsondersteuner Hanny Penninx uit Elsendorp. Zij vertelde dat het wel degelijk mogelijk is om met behulp van vrijwilligers de leefbaarheid op peil te houden.

Sinds september 2014 staat Zorg en Welzijn Keldonk in de steigers.
Het team bestaat uit:

Carla Jansen
zorg
                             
Dorien van Zutphen
zorg

Jo Relou
netwerk en documentatie

Petra Leenders
zorg

Lieke

zorg / professionele instellingen

Jolanda van Gerwe
Zorg

Wouter van Boggelen    
dorpsraad / gemeente

Hans Rijkers
coördinatie team / PR


Als team kunnen we ook nog hulp inroepen, van een aantal vrijwilligers (zorg en taken naar behoefte) en natuurlijk de Vrijwilligers Centrale Keldonk.

Onze belangrijkste taak is hulp organiseren !

Dit kan met hulp van professionals of dichtbij. Een voorbeeld: U bent enig zoon of dochter en u krijgt opeens de zorg voor uw alleenstaande vader of moeder. Maar daarnaast heeft u, net als uw partner, ook beide een baan en de zorg voor uw kinderen. Wordt dat niet te zwaar voor u en hoe krijgt u het allemaal geregeld. Zijn er andere mogelijkheden? Wil iemand uit de straat misschien een dagdeel overnemen? Is er een ouder van een vriendje of vriendinnetje, die de kinderen van en naar school wil brengen? Kunnen vrijwilligers een steentje bijdragen? In overleg met elkaar blijkt dat families, buurten, wijken, elkaar veel te bieden hebben.

Meer doen met minder, vraagt een andere manier van denken. Soms best lastig, maar er zit een heel mooie kant aan: we krijgen weer oog en oor voor elkaar; gaan het samen doen.

We menen dat we op dit moment, met het huidige team en met hulp van vrijwilligers, Keldonk goed van dienst kunnen zijn. Wij denken, dat onze belangrijkste taak is om de spin in het web te zijn. We willen mensen met elkaar verbinden, door de juiste lijntjes uit te zetten. Waar nodig zoeken we, voor u, hulp bij professionele instanties. Andersom kan het ook gebeuren, dat zij ondersteuning zoeken bij ons team, wat zich ook al heeft voorgedaan. De gemeente is erg geïnteresseerd in onze opzet en Wethouder Riny van Rinsum ziet dit als een mooi initiatief.

Zorg en welzijn in Keldonk doen we samen. Doet u mee?