Column maart - 25 jaar dorpsraad Keldonk

Op naar 25 jaar Dorpsraad Keldonk

In 2020 bestaat de dorpsraad van Keldonk 25 jaar.
Om dit onder de aandacht te brengen worden een aantal columns geplaatst, die het wel en wee van een actieve dorpsraad in een kleine dorpsgemeenschap beschrijven. Ook contacten met inwoners en raakvlakken met de gemeente en andere instanties komen aan bod. De columns worden geschreven door mensen die nauw betrokken zijn bij de dorpsraad. Elke schrijver kiest zijn of haar eigen visie en stijl. Dit is de tweede column in de reeks.


Column maart 2020

Wonen in Keldonk

In de Dorpsraad hebben we bijna elke vergadering wel gesproken over bouwen. Het stond altijd op de agenda, door de jaren heen. Als we net zoveel hadden kunnen bouwen, dan hadden we allang 1500 inwoners gehad. Dat is een leefbaar dorp in onze ogen. Dan gaat het wat makkelijker met genoeg kinderen voor de school en het verenigingsleven. Ook hebben we dan meer inwoners, dus ook meer mensen om naar elkaar om te kijken, als je ouder wordt.

Vergeten contingenten

We gaan terug naar de negentiger jaren. Toen werd er in de Bleekweide gebouwd. Veel vrijstaande huizen en 2 of 4 premie A woningen. Sommige kavels werden snel verkocht, maar er bleven ook veel kavels liggen, waarvoor geen interesse was. De (voormalige) gemeente Erp dacht dat er geen interesse was, maar in Keldonk werd steeds over taartpunten gepraat. Dus geen mooie kavels.
Vele jongeren zijn toen elders gaan wonen. Ook was er geen bestemmingsplan voorhanden. Jammer. In 1994 is Erp samengevoegd met Veghel, wij hoopten dat het beter zou worden. Destijds mochten we 4 huizen per jaar bouwen. Dit hebben we vele jaren niet gehaald, omdat er domweg geen grond was. We hebben als Dorpsraad toen zelfs een lijst gemaakt die we “vergeten contingenten” noemden. We hielden precies bij hoeveel en waar er gebouwd werd. We kwamen zelfs op 17 vergeten contingenten, waarvoor geen grond te koop was. Dit is wel veel voor 4 per jaar bouwen. Als je al zo weinig mag bouwen, dan is dit heel veel. Terwijl er gewoon veel jongeren waren, die graag wilden. Er zijn toen veel jongeren noodgedwongen elders gaan wonen. Er waren ook jongeren die zo graag in Keldonk wilden bouwen en die dus maar afwachtte. Gelukkig werd hun wachten in 2000 beloond. Op D’n Dries en een gedeelte van de Klaverweide konden ze aan de slag. Het is een mooie buurt geworden. Keldonkse Morgen fase 1.

Keldonkse Morgen fase 1

Deze huizen vlogen weg. En er was nog een enorme wachtlijst. Er stonden nog veel mensen ingeschreven bij de gemeente. Zij waren nog lang niet aan de beurt. In 2006 werd er weer gebouwd. Er was toen een zogenaamde artikel 13 procedure, waardoor er sneller gebouwd kon worden! Dit plan bevatte 13 bouwkavels. Hierom werd geloot. Ze vlogen weg. Dit was nog een stukje Klaverweide en Bleekweide. Keldonkse Morgen fase 2.

Keldonkse Morgen fase 2

In 2009 is de grond voor cpo-woningen uitgegeven. CPO = collectief particulier opdrachtgeverschap. Dit is een samenwerking van mensen, die in overleg samen gaan bouwen. Bij ons in Keldonk ging dit om 5 woningen. Deze vorm van bouwen was toen nog vrij nieuw. Vooral Perry van den Elsen heeft zich hierin verdiept en heeft een belangrijke rol gespeeld in dit gebeuren. Hij is na de bouw nog voor verschillende presentaties gevraagd in andere dorpen. Het was een mooi project en het is goed gegaan onderling met elkaar. Tegelijkertijd werden enkele tweekappers gebouwd aan het Kuilven en 6 vrije kavels in de Groenweide.

Daarna zijn nog enkele vrije kavels en de 13 huizen van Area gebouwd, waarvan 8 huurwoningen en 5 geschakelde koopwoningen. We hebben toen als Dorpsraad nog flink moeten praten bij de gemeente, om er 5 koopwoningen uit te halen. We hadden namelijk al enkele woningbouw enquêtes achter de rug en wisten dat er maar weinig vraag was naar huurwoningen. We wilden graag voor de Keldonkse mensen bouwen. Met de crisis in 2008 kwam de vraag naar nieuwe kavels stil liggen. Wat vergund was werd afgebouwd. Het werd rustig op de woningmarkt.

Bejaardenwoningen

In 2012 verhuisden de bewoners van de oude bejaardenwoningen aan de Meester van der Lindenstraat naar de Klaverweide. De oude bejaardenwoningen uit 1979 werden gesloopt en er werden 6 nieuwe levensloop bestendige huurwoningen gebouwd, op die plek in de Meester van der Lindenstraat. Dit was overigens wel met enige druk van de Dorpsraad. Anders was deze grond gewoon in de verkoop gegaan. Drie van de 6 oud bewoners van de oude bejaardenwoningen zijn terug gegaan naar hun oude plek. Dit alles in goed overleg met Area.

En nu?

In 2014 na de crisis kwam er weer vraag naar bouwgrond. Alleen de kavels voor het laatste deel van de Keldonkse Morgen fase 2 waren veel te groot. Dit was niet meer te betalen. De kavels werden door de gemeente kleiner gemaakt en er konden nu ook tweekappers worden gebouwd. Intussen is alles vol gebouwd en zitten we weer zonder nieuw bestemmingsplan.
In 2013 is de gemeente gestart met de particuliere initiatieven te ontwikkelen. De gemeente wil sindsdien geen nieuwe bestemmingsplannen maken. Er werden 4 nieuwe plannen ingediend door onze dorpsbewoners. Hiervan werden er 2 uitgekozen, die stedenbouwkundig het best zouden passen. Dit was ook allemaal erg moeilijk en er kwam geen vooruitgang. In 2019 is de gemeente gekomen met een nieuw concept. Hierdoor is het nog moeilijker geworden voor de initiatieven, maar ze zijn nog steeds in onderhandeling met elkaar. Erg jammer voor de leefbaarheid van ons dorp, dat het allemaal zo lang duurt.

Ria Kuijpers
Stichting Dorpsraad Keldonk


Op naar 25 jaar Dorpsraad Keldonk en noteer alvast de datum dat we hier bij stil willen staan: 30 september 2020.

Terug naar het overzicht 25 jaar Stichting Dorpsraad Keldonk