Column december - 25 jaar dorpsraad Keldonk

Op naar 25 jaar Dorpsraad Keldonk

Volgend jaar bestaat de dorpsraad van Keldonk 25 jaar.
Om dit onder de aandacht te brengen worden een aantal columns geplaatst, die het wel en wee van een actieve dorpsraad in een kleine dorpsgemeenschap beschrijven. Ook contacten met inwoners en raakvlakken met de gemeente en andere instanties komen aan bod. De columns worden geschreven door mensen die nauw betrokken zijn bij de dorpsraad. Elke schrijver kiest zijn of haar eigen visie en stijl. Dit is de eerste column in de reeks.


Column december 2019

Leefbaarheid voor beginners

Leefbaarheid is een breed en complex begrip. Het gaat over de mate waarin een dorp of buurt aantrekkelijk is om in te wonen. Het begrip leefbaarheid kent vele omschrijvingen en wordt in het taalgebruik binnen het vakgebied aangeduid als een “containerbegrip”. Dat wil zeggen dat er veel onderwerpen zijn die er onder vallen. Daarbij komt nog dat leefbaarheid sterk subjectief is. Wat voor de ene bewoner goed leefbaar is kan voor de andere volstrekt onleefbaar zijn. Leefbaarheid is moeilijk te meten.

Duizenden ambtenaren op ministeries, in provinciehuizen en in stadhuizen zijn in de weer met onze leefbaarheid en verdienen hiermee hun dagelijks brood. Vele instanties schrijven honderden dikke rapporten over leefbaarheid. En studenten van universiteiten en hogescholen produceren stapels afstudeeropdrachten met als onderwerp leefbaarheid. Leefbaarheid is in Nederland een ware bedrijfstak geworden waar bakken met belastinggeld in omgaan.

De Dorpsraad Keldonk zoekt al bijna 25 jaar haar eigen weg als het gaat om de leefbaarheid in het dorp. De leden van de dorpsraad doen dit naast hun eigen dagelijkse bezigheden, vrijwillig en onbetaald. Leden van de dorpsraad zijn geen lezers van dikke rapporten, maar lezen hoog uit een artikel in de regionale krant. Leden van de dorpsraad zijn niet geschoold in het vakgebied leefbaarheid. Toch neemt de dorpsraad haar verantwoordelijkheid en eist ze haar rol op als het gaat om meepraten en meebeslissen, zeker als het gaat om bedreigingen voor Keldonk. Denk daarbij aan bereikbaarheid en verkeersveiligheid als er nieuwe wegen door ons buitengebied worden gepland. Ook denkt de dorpsraad mee als het gaat om hoe het straks verder moet in een dorp zonder café. En hoe het zit met de leefbaarheid in Keldonk over 10 jaar. Zijn we dan een dorp zonder kerk of zelfs zonder school? De dorpsraad worstelt met gevoelens van onmacht als het na jarenlange inspanningen nog steeds niet lukt om voldoende woningbouw voor onze inwoners te realiseren.

Afbeelding: VrijwilligersCentrale Keldonk plant bloembollen met kinderen Antoniusschool

Keldonk heeft ook zijn sterke kanten en kansen als het gaat om de leefbaarheid in ons dorp. Zo groeit het dorpshuis ‘t Span uit tot een drukbezocht ontmoetingscentrum met vele activiteiten. Leden van de vrijwilligerscentrale fleuren het dorp op met bloembakken en verzorgen het openbaar groen. De leden van Stichting AttrActief Keldonk hebben de Keldonkse kermis weer tot leven gewekt en er een spetterende feestweek van gemaakt. De werkgroep 'Zorg en Welzijn' brengt mensen samen en zorgt dat mensen naar elkaar omkijken.

Leefbaarheid voor dagelijks gebruik en voor alleman is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn geen moeilijke formuleringen en iedereen kan eraan bijdragen. Het zijn eenvoudige gedachten die je uitspreekt als je iemand toevallig tegenkomt. Voor de beginners op het gebied van leefbaarheid zijn korte zinnen als “goede dag”, of “hoe gaat het” al voldoende. Na enige tijd gaat dat vanzelf en komen er zinnen als: “zullen we een kopje koffie doen” of “zullen we een eindje gaan wandelen”. En voor je het weet ben je fietsmaatje op één van onze duofietsen.

Probeer het eens. Hoog rendement en succes verzekerd. Daar kan geen ambtenaar leefbaarheid of lid van een dorpsraad aan tippen.


Terug naar het overzicht 25 jaar Stichting Dorpsraad Keldonk