21-11-2016 > Verkiezingsdebat in Eerde succesvol

Verkiezingsdebat Leve(n) de dorpen voor gemeenteraad Meierijstad

Vorig week dinsdag 15 november 2016 vond er in Eerde een verkiezingsdebat plaats, waarin de lijsttrekkers van de komende verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van Meierijstad eens goed aan de tand gevoeld werden.
Een debat speciaal gericht op de 10 dorpen van de toekomstige gemeente Meierijstad. Georganiseerd door de dorpsraden van deze dorpen, waaronder dorpsraad Keldonk.

Stellingen

Aan de hand van scherpe stellingen werden de lijstrekkers om beurten gehoord over de mening van hun partij met betrekking tot het betreffende onderwerp.
Zo werd de stelling "In de 1e raadsperiode wordt er alleen in de kerkdorpen gebouwd" door geen enkele partij ondersteund. Wel gaf het voldoende reden tot reageren en zo konden de in ruime getale opgekomen dorpsbewoners horen welke partij bouwen in de dorpen belangrijk vond en welke wat minder. 

Bouwen en basisschool

Keldonk was goed vertegenwoordig en de aanwezige dorpsgenoten krijgen aanvullend te horen, dat een basisschool in de dorpen een voorwaarde is voor behoud van de Leefbaarheid. Hoewel de verschillende partijen toch nog wel wat nuances aanbrachten ten opzichte van de voorwaarden aan een basisschool in de dorpen. Kwaliteit of sociale contacten, waren hierin van een tweespalt. Bouwen naar behoefte is voor elke partij wel een uitspraak, maar de het aantonen van de behoefte komt bij de ene partij wat anders uit de verf dan bij de andere. Uiteindelijk zal "eigen initiatief" in welke vorm dan ook toch wel een rode draad zijn in het aantonen van behoefte of opstellen van bouwplannen.

Burgerparticipatie

Bij de tweede stelling "Burgerparticipatie is niet vanzelfsprekend" kwamen de partijen met vele verbeterpunten om de burgerparticipatie beter in te kunnen voeren. De manieren hoe dit te realiseren zijn ook erg uiteenlopend. Ook hierin ging de ene partij wel verder als de andere, maar allen gaven aan, dit als onderwerp aan te gaan pakken. Toch waren er wel wat verschillen, waardoor de aanwezigen toch wel hun voorkeur (of afkeur) partij(en) konden kiezen.

Betaalbare voorzieningen

De discussie bij de derde stelling "(sport)voorzieningen zijn onbetaalbaar in Meierijstad" werd duidelijk een meningsverschil. Gelijk trekken van alle regelingen was voor de ene partij prioriteit (2 jan 2017 regelen) en voor de andere minder (zorgen dat het over 2 jaar gereed is). Toch kwam duidelijk naar voren, dat deze harmonisatie wel betaald zal moeten worden. Er zullen concessies gedaan moeten worden. Dit mag duidelijk zijn voor allen, maar werd niet door de partijen als zodanig weggezet. Deze discussie over voorzieningen en hoe een en ander betaald zal moeten worden, zal de komende periode zeker in de raad aan bod komen.

Stemmen

De kleine 200 aanwezigen hebben een enerverend debat mogen aanschouwen en kunnen hier zeker een keuze uit maken op welke partij te kiezen of welke niet.
Bent u niet geweest is dit een gemiste kans, maar laat uw stem aanstaande woensdag 23 november s.v.p. niet verloren gaan. Elke stem uit een dorp is een stem in het belang van het dorp.

DUS GA ALTIJD STEMMEN.

Weet je niet op wie, kies dan eerst waar je niet op wilt stemmen en kies dan uit de overgebleven partijen een willekeurige. Dat is altijd nog beter dan niet stemmen.



Foto's