14-04 > Past perfect!!

Restaureren Keldonkse molen is en blijft vakwerk.

De restauratie van de oude stenen molenromp is sinds eind vorig jaar gereed. Zoals echter iedereen wel weet dienen zich na “de oplevering” altijd nog wel verbeterpuntjes aan die aandacht verdienen. In de oude molenromp was dat onder andere een vrije doorgang tussen de romp en de oude bergruimte die later in de 20e eeuw half om de molenromp heen gebouwd is. Harry van den Biggelaar bedacht een op het oog eenvoudige oplossing die toch nog wel wat voeten in aarde had.

 harry deur1

De Keldonske molen zal uiteraard zijn maalfunctie weer terugkrijgen nadat deze volledig gerestaureerd is. Daarnaast wil de stichting de oude bergruimte, die als een soort halve maan om de molenromp gebouwd is, als afzonderlijke ruimte kunnen gebruiken. Tijdens de restauratiewerkzaamheden bleek al dat de open verbinding tussen bergruimte en molenromp veel hinderlijke tocht veroorzaakte. Daarnaast dient er rekening mee te worden gehouden dat als straks de molen in bedrijf is ook stof vrijkomt dat maar beter niet door het hele gebouw heen kan dwarrelen. Daarom bedacht Harry van den Biggelaar een simpele en doeltreffende oplossing. 

Een deur maar hoe?

Dat een deur tussen beiden ruimtes dé oplossing was kon iedereen nog wel bedenken. Maar hoe maak je een deur die recht doet aan de historische waarde van de molenromp? Daarnaast loopt de romp ook nog eens taps omhoog en vertoont de stenen doorgang diverse oneffenheden. “Je zou natuurlijk een kozijn in de doorgang kunnen aanbrengen. Maar dat was in dit geval geen optie, dat is te robuust en past geheel niet bij de sfeer van de molen”, zo vertelt Harry van den Biggelaar. Hij maakte daarom met oude planken een deur precies op maat. Met veel geduld en het benodigde vakmanschap schaafde hij net zolang tot de deur mooi aansloot op elke uitstulping van de stenen romp. Tot slot werden de zogenaamde duimen nauwkeurig loodrecht onder elkaar in de hellende molenromp aangebracht. Na vele uurtjes werk mag het resultaat gezien worden. Past perfect!!!

Voor meer informatie over het herbouw- en restauratieproject van de Keldonkse molen kunt u de website van Stichting korenmolen De Hoop Keldonk raadplegen; www.keldonksemolen.nl.

 

logo twitter   

                                                                                                                                                   Volg de Keldonkse molen op Twitter                                                                                          

Foto's

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen