Kerkelijk jaar - DD 26-1

Goede week en verder…

Palmpasen
Drie jaar trekt Jezus rond, preekt, geneest, drijft duivels uit en laat de liefde van zijn Vader zien. Hij doet alleen maar goed. Dan trekt Jezus Jeruzalem binnen. De mensen zwaaien met palmtakken en roepen Hosanna. Ze begroeten Hem als hun koning en bevrijder. Ook in de kerk houden we een kleine processie met de palmzondagviering. Daarna lezen we een stuk uit de Bijbel over Jezus' lijden en sterven. De Goede Week is begonnen.

Witte Donderdag
Jezus viert het Laatste Avondmaal. Hij omgordt zich met een witte doek en wast de voeten van de leerlingen. Daarna neemt Jezus brood en wijn en zegt: Dit is mijn Lichaam, dit is mijn Bloed. Hij geeft zichzelf in de heilige Eucharistie.
In de kerk kunnen bij de Witte Donderdagviering voeten gewassen worden en vieren we de heilige Eucharistie, zoals dat in de katholieke Kerk wordt gedaan.

Goede Vrijdag
Jezus wordt gegeseld, draagt het kruis en sterft na de woorden: Het is volbracht. Hij neemt onze zonden op zich en sterft in onze plaats, om ons met God te verzoenen en ons het leven te schenken. Daarom is het 'góede' Vrijdag.

In de kerk volgen we deze dag de kruisweg, horen we het Evangelie over het lijden en
zijn kruisdood en vereren we het Kruis.
dauwdruppels 26 1 stille zaterdag
Stille Zaterdag

Jezus' dode lichaam rust in het graf. De leerlingen zijn gevlucht. Alleen Maria blijft waken. Verder is de dag doodstil. In de kerk wordt er overdag niets gevierd.

Paaszondag
Jezus verrijst in de nacht uit de dood, uit het graf. Vanaf de morgen verschijnt Hij aan de vrouwen en de apostelen. In de kerk wordt in de nacht de plechtige Paaswake gevierd. We ontsteken de Paaskaars, we luisteren naar de lezingen over Gods weg met de mensen en we vernieuwen onze doopbeloften. Jaarlijks worden er heel wat volwassenen in de Paasnacht gedoopt.

Hemelvaart
De verrezen Jezus keert na 40 dagen terug naar zijn Vader. In de kerk vieren we dat de weg naar de Hemel is geopend. Jezus zelf is de Weg. We beginnen deze dag met de Pinksternoveen, 9 dagen bidden om de heilige Geest.

Pinksteren
Vijftig dagen na Pasen daalde de heilige Geest neer over de leerlingen. De geschiedenis van de Kerk begint, een avontuur met ups en downs, maar nooit zonder de hulp van de heilige Geest. In de kerk is deze dag alles rood van het vuur en de liefde van de Geest, intensiteit van die week, je motiveert voor een volgende keer.