Hulpdienst Diakonie Veghel - DD 26-1

Om misverstanden te voorkomen: ik ben Antoon van der Steen, voorzitter van de Hulpdienst Diakonie Veghel en neef van de pastoraal werker Antoon van der Steen. Diaken Hans van Bemmel geeft pastorale ondersteuning aan de parochies in de kerkdorpen en ondersteunt het bestuurlijke proces naar een Nieuw Parochie. Op zijn verzoek schrijf ik dit artikel.

dauwdruppels 26 1 diakonie
Naast liturgie en catechese is diaconie een van de kerntaken van de kerk. In de drie parochies in de kern Veghel geeft de Hulpdienst Diakonie samen met de Protestantse Gemeente met 120 vrijwilligers invulling aan die kerntaak. Het gaat slecht met de kerk, hoor ik veel mensen zeggen. De katholieke en protestantse kerken zijn te zeer naar binnen gekeerd en laten daardoor grote kansen liggen om hedendaagse bezoekers die hunkeren naar zingeving te bereiken. En als de kerken in het nieuws zijn wordt je er niet altijd vrolijk van. De kerken hebben het te druk met hun eigen reorganisatie naar een Nieuwe Parochie en slagen er onvoldoende in om hun schatten te tonen en aanwezig te zijn in de  samenleving.

Ik denk dat de kerken meer waarde hebben voor de samenleving dan wij allemaal beseffen. Ik zou wel eens willen uitrekenen wat de waarde van de kerken is op sociaal vlak. Ik weet zeker dat de kerken met bezoekwerk aan ouderen en zieken, met jongerenactiviteiten, met praktische hulp aan mensen om zelfstandig te kunnen blijven wonen, met caritaswerk voor de minderbedeelden en interreligieuze activiteiten van onschatbare waarde zijn voor wijken, buurten en dorpen. Het zou mij niet verbazen als de kerken in Veghel met hun sociale activiteiten en onze Hulpdienst Diakonie jaarlijks vele honderden mensen bereiken buiten het kerkgebouw en de gemeentelijke overheid vele duizenden euro’s besparen.

Het gaat minder slecht dan we denken. Het probleem is vooral dat kerken een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen hebben en niet benoemen wat ze voor de samenleving betekenen. In eerdere artikelen heb ik daar ook al eens aandacht aan geschonken. Maar er komt verandering in. De kerken trekken aan de bel bij de geldwervingsactie: Vastenactie.

Vastenactie
Afgelopen weken kon je en de komende weken kun je meedoen met de Vastenactie. Onze MOV-groepen in de parochies trekken, in de vastentijd voor Pasen, aan de bel en slaan op de trom. Dat is ook diaconie.

De kerk slaat op de trom en laat zien dat zij van grote waarde is voor de samenleving, ook van waarde voor de kwetsbare mens buiten onze landsgrenzen. Ik roep iedereen op die waarde te benoemen en financieel te ondersteunen.
Soms kom je inspirerende mensen tegen, Zo heb ik me bij dit artikel laten inspireren door een eerder verschenen column in KRO – magazine van Leo Fijen, hoofd godsdienst en cultuur van de KRO.

Wees trots op onze eigen kerk en draag dat uit naar buiten.
Want kerken zijn onmisbaar in de samenleving. Ik doe mee, u ook?
Een zalig Pasen.

Antoon van der Steen,
Voorzitter Hulpdienst Diakonie Veghel

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen