Ondersteuningsgroep voor mantelzorgers

Vivaan Ondersteuningsgroep voor mantelzorgers

logo vivaan Het is dinsdagavond, 19.00 uur. Een voor een, soms met twee of drie tegelijk lopen mensen binnen bij Vivaan aan de Wilgenstraat 17 in Veghel. Uit de manier waarop zij elkaar begroeten, is duidelijk dat zij elkaar niet iedere dag treffen, maar elkaar vrij goed kennen. Nog terwijl ze hun jas uittrekken en ophangen vragen ze aan elkaar hoe het nu gaat. In hun stem klinkt betrokkenheid en soms bezorgdheid door. Er is iets wat hen met elkaar verbindt. De koffie wordt ingeschonken, iedereen zoekt een plaatsje rond de grote tafel. Na een half uurtje is het groepje van 10, 12 mensen compleet en de afzonderlijke onderonsjes vloeien samen tot een gezamenlijk gesprek.


De bindende factor in deze groep, die elke eerste dinsdag van de maand bijeen komt is, dat alle aanwezigen thuis de zorg hebben voor iemand met dementie. Sinds een aantal jaren wordt er al een cursus gegeven voor deze mantelzorgers, waarin zij leren wat dementie is en wat dat voor gevolgen heeft voor hun dierbaren die aan die ziekte leiden. De cursus geeft meer inzicht in de worsteling met zichzelf en de omgeving, waarin mensen met dementie voortdurend verkeren. Alleen al die duidelijkheid en allerlei tips in die cursus zijn voor de mantelzorgers een grote steun, waardoor zij de zorg beter kunnen geven en volhouden.

Genoeg te bepraten
Tijdens de cursussen bleek dat de mantelzorgers elkaar na afloop graag willen blijven ontmoeten en die gelegenheid is er nu sinds begin april 2013. De zogenoemde ketenpartners dementie, Aanzet, BrabantZorg, Alzheimer Nederland, afdeling Uden-Veghel, het GGZ en Vivaan hebben die mogelijkheid nu geschapen. Elke maand komen mantelzorgers van mensen met dementie bij elkaar. Er is geen vast programma voor de bijeenkomsten, maar aan gespreksstof blijkt er geen gebrek te zijn. Er zijn steeds twee deskundige vrijwilligers bij de bijeenkomsten aanwezig om de gesprekken te stroomlijnen en er de belangrijke punten uit te halen. Die vrijwilligers worden ondersteund door een beroepsrkacht.

Een half woord
De leden van het groepje vinden steun bij elkaar als ze in gesprek raken over hoe het thuis gaat. Ze delen goede en slechte ervaringen met elkaar; de lach en de traan wisselen elkaar af. Met een half woord kunnen zij aan de anderen uitleggen hoe zij een bepaalde ervaring hebben geïnterpreteerd en hoe zij daarop hebben gereageerd. Het blijft moeilijk om voortdurend te moeten zorgen en 24 uur per dag alert te moeten zijn. Maar het helpt enorm als je weet dat er anderen zijn die precies begrijpen wat je meemaakt en die je daarin kunnen steunen. Bovendien geven de mantelzorgers in de ondersteuningsgroep elkaar ook  talloze antwoorden op heel praktische vragen. De tips vliegen over de tafel en worden gretig genoteerd en in het geheugen opgeslagen.

Meer informatie
Mensen die meer willen weten over deze ondersteuningsgroep kunnen contact opnemen met het ouderenwerk van Vivaan. Dat kan telefonisch, op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur op telefoonnummer (0413) 367309 en via het e-mailadres ouderenwerk@vivaan.nl.


Kijk ook regelmatig op de site van Vivaan voor meer informatie over hun activiteiten van het opbouwwerk, jongerenwerk, ouderenwerk en vrijwilligerspunt.


Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen