Historie Keldonk - Ons durpke

 

Keldonk - Ons dorp!


Van Keeldonck, Keeldonk, Kiesdonk en Kildonk naar Keldonk.

kanaal1b
De naam Keldonk wordt voor het eerst genoemd in september van het jaar 1300.
In 1848 staat Keeldonk in de boeken als, gehucht in de Mijérij van 's Hertogenbosch, zo schrijft men. 5 uur z.-o. van 's Hertogenbosch en 1 uur z.-o. van Veghel en ½ uur z.-w. van Erp aan de Aa met 230 inwoners. In 1890 schrijft men over Kildonk aan de Aa met 555 inwoners. 

Zuid-Willemsvaart
De Zuid-Willemsvaart word gegraven van 1822 tot 1826, een bijna onmenselijk karwei. Maar hierdoor werd er meer handel gedreven en begon Keldonk langzaam te groeien. Omdat men voor alle voorzieningen was aangewezen op drie kwartier gaans van het verder gelegen Erp, werd de drang naar zelfstandigheid steeds groter. Om dit te bereiken moest er een parochie worden opgericht. Een comité werd opgericht en men zond een afgevaardigde (de meest welbespraakte en de meest durf hebbende) op de fiets naar bisschop, Mgr van de Ven in Den Bosch. De goedkeuring kwam en men moest maar eens contact opnemen met kapelaan J. Bogaerts in Kerkdriel of hij soms pastoor wilde worden in Keldonk.

jbogaerts pastoor
Enkele maanden later werd J. Bogaerts pastoor in Keldonk en begon hij met een geschikte locatie te zoeken voor de bouw van de kerk.

Kerk Keldonk
Op 11 juni 1912 werd de eerste steen, met feestelijk vertoon, gelegd door pastoor Bogaerts. Voor 42.600 gulden werd de bouw van de kerk geklaard en met veel steun van de Keldonkse mensen. De bouw van de kerk vorderde zo gestaag dat op 15 november 1912 al de nieuwe parochie werd afgekondigd. Heel spoedig daarna richtte pastoor Bogaerts de broederschap van de H. Antonius van Padua op. 13 juni is de sterfdag van Heilige Antonius. Elk jaar, ook nu nog, wordt er op de eerste zondag na 13 juni een Antoniusviering gehouden.

Antoniusschool
Op 11 juni 1913 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwe school en op 1 oktober van dat jaar klinkt de eerste schoolbel in Keldonk en kwamen er 63 kinderen naar de Antoniusschool. Meester van der Linden was het eerste hoofd der school in Keldonk. Hij is even na pastoor Bogaerts in Keldonk begonnen. Hoofdonderwijzer van der Linden had 9 kinderen en ging begin jaren '50 met pensioen en is toen verhuisd naar Veghel.

Klooster en verenigingen
In 1931 werd de eerste steen gelegd voor het klooster van het kostbaar bloed. Ook kwamen er steeds meer verenigingen in Keldonk. Enkele verenigingen in Keldonk door de jaren heen zijn : 

  •  Antonius Broederschap
  •  Armenfonds
  •  Bijenbond
  •  Boerinnenbond St.Bregitta
  •  C.A.V.
  •  Eierbond
  •  Genesiusclub  (toneel )
  •  Heilige Kindsheid
  •  Heilige Familie
  •  Katholiek Thuisfront
  •  Keldonks Welvaren
  •  K.I.Vereniging
  •  Missienaaikring
  •  Oranje Comité
  •  Paardenfonds
  •  Rijdansclub
  •  R.K. Kiesvereniging
  •  Selectievereniging
  •  St. Ceacilliavereniging
  •  St. Gregoriusvereniging
  •  St. Johannusstichting
  •  Veefonds
  •  Wit Gele Kruis

In het begin van de jaren '30 kwam St. Nicolaas in Keldonk aan met de boot. Een geweldige belevenis! Eigenlijk zou dat ook nu weer moeten gebeuren. 

molen historie
Korenmolen De Hoop
Jammer genoeg is ook onze korenmolen De Hoop, die vanaf 1903 in Keldonk aan de Roost stond, nagenoeg verdwenen. Diverse keren is al geprobeerd om de financiële middelen bij elkaar te krijgen, maar vooral de gemeente Veghel wil hier niet voldoende aan mee werken. Misschien dat enkele middenstanders het nog een keer zouden willen proberen. Het zou voor Keldonk een mooie blikvanger zijn. 
Actuele status augustus 2011
Bij de molen wordt op dit moment hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe bijgebouw. Nadat de bouw hiervan gereed is, wordt begonnen met de restauratie van de stenen romp. Deze twee bouwactiviteiten maken deel uit van de eerste fase van het herbouw- en restauratieproject. Voor deze fase is de financiering rond en zal medio 2012 worden voltooid. De tweede fase voorziet in de herbouw en restauratie van de houten opbouw. Stichting korenmolen De Hoop Keldonk overlegt regelmatig met gemeente en andere subsidiënten om ook de middelen voor de tweede fase te kunnen verwerven. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de tweede fase kan starten. Klik hier voor de actuele informatie van de Stichting korenmolen De Hoop.

Oorlogsjaren
In de oorlogsjaren 1940 - 1945 ging Keldonk gebukt onder het Duitse verzet. Er vielen verschillende bommen in Keldonk waarbij Keldonkenaren sneuvelden. De bevrijding in 1945 werd dan ook feestelijk gevierd.

Jaren '50
In 1958 werd de huidige Antoniusschool geopend en kwam er steeds meer bedrijvigheid in Keldonk. In die jaren had Keldonk 16 cafés, nu zijn er nog maar twee. Het vooral uit boerderijen bestaande dorp veranderde langzaam en zo kwam er steeds meer nieuwbouw en kreeg het dorp steeds meer met de moderne tijd te maken. Helaas gingen steeds meer zelfstandige ondernemers Keldonk verlaten, omdat de groei er uit was.


1. Antoniusstraat
2. Morgenstraat 
3. Oudestraat
4. D'n Dries
5. Klaverweide
6. Bleekweide
7. Kuilven
8. Pastoor Bogaertsstraat 
9. Mr vd Lindenstraat
10. Kampweg
11. Sluisweg
12. Hackerom
13. De Roost
14. Keldonkseweg
15. De Laren
16. Dieperskant
17. Teuwseler
18. Boerdonksedijk
19. Trentweg
20. Bosscheweg
21. Gerecht
22. Lijnt
23. Hool
24. Sweenslag


Heden en de toekomst
Hoewel Keldonk de laatste jaren meer uitbreidingen heeft en ook het centrum helemaal is opgeknapt, ziet het dorp er veel mooier uit en komt er weer steeds meer vraag naar bouwkavels. De Keldonkse jeugd wil nu weer in hun dorp blijven wonen en dat is een gunstige ontwikkeling voor de samenleving, scholen en het verenigingsleven. De gemeente Veghel is ook weer druk bezig om een nieuw bestemmingsplan te maken.
Inmiddels zijn er in Keldonk veel verenigingen en wordt er door de bevolking veel gebruik gemaakt van het nieuwe ontmoetingscentrum 't Span. Zeker een aanwinst voor ons dorp. Ook de evenementen in Keldonk worden door de Keldonkenaren goed bezocht. Vooral de pronkzittingen van C.V. De Paplippels met de prinsverkiezing en de receptie worden door bijna heel Keldonk bezocht.
Op 1 januari 2004 telde Keldonk 1057 inwoners.


Heeft u aanvullende informatie laat het Keldonk.nl weten !!!

De bovenstaande informatie komt uit het boek "van Keeldonck tot Keldonk".
Dit boek is nog steeds te koop bij :
Huub van Hees, Oudestraat 15, 5469 GE  Keldonk.
Het boekje kost € 10,-


Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen