Van Keeldonck, Keeldonk, Kiesdonk en Kildonk naar Keldonk.
De naam Keldonk wordt voor het eerst genoemd in september van het jaar 1300. In 1848 staat Keeldonk in de boeken als, gehucht in de Mijérij van 's Hertogenbosch, zo schrijft men. 5 uur z.-o. van 's Hertogenbosch en 1 uur z.-o. van Veghel en ½ uur z.-w. van Erp aan de Aa met 230 inwoners. In 1890 schrijft men over Kildonk aan de Aa met 555 inwoners.
Zuid-Willemsvaart De Zuid-Willemsvaart word gegraven van 1822 tot 1826, een bijna onmenselijk karwei. Maar hierdoor werd er meer handel gedreven en begon Keldonk langzaam te groeien. Omdat men voor alle voorzieningen was aangewezen op drie kwartier gaans van het verder gelegen Erp, werd de drang naar zelfstandigheid steeds groter. Om dit te bereiken moest er een parochie worden opgericht. Een comité werd opgericht en men zond een afgevaardigde (de meest welbespraakte en de meest durf hebbende) op de fiets naar bisschop, Mgr van de Ven in Den Bosch. De goedkeuring kwam en men moest maar eens contact opnemen met kapelaan J. Bogaerts in Kerkdriel of hij soms pastoor wilde worden in Keldonk.
Enkele maanden later werd J. Bogaerts pastoor in Keldonk en begon hij met een geschikte locatie te zoeken voor de bouw van de kerk.
Kerk Keldonk Op 11 juni 1912 werd de eerste steen, met feestelijk vertoon, gelegd door pastoor Bogaerts. Voor 42.600 gulden werd de bouw van de kerk geklaard en met veel steun van de Keldonkse mensen. De bouw van de kerk vorderde zo gestaag dat op 15 november 1912 al de nieuwe parochie werd afgekondigd. Heel spoedig daarna richtte pastoor Bogaerts de broederschap van de H. Antonius van Padua op. 13 juni is de sterfdag van Heilige Antonius. Elk jaar, ook nu nog, wordt er op de eerste zondag na 13 juni een Antoniusviering gehouden.
Antoniusschool Op 11 juni 1913 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwe school en op 1 oktober van dat jaar klinkt de eerste schoolbel in Keldonk en kwamen er 63 kinderen naar de Antoniusschool. Meester van der Linden was het eerste hoofd der school in Keldonk. Hij is even na pastoor Bogaerts in Keldonk begonnen. Hoofdonderwijzer van der Linden had 9 kinderen en ging begin jaren '50 met pensioen en is toen verhuisd naar Veghel.
Klooster en verenigingen In 1931 werd de eerste steen gelegd voor het klooster van het kostbaar bloed. Ook kwamen er steeds meer verenigingen in Keldonk. Enkele verenigingen in Keldonk door de jaren heen zijn :
|