Windmolen plaatsen

 

logo draaistroom 500


DRAAISTROOM.
Hoe werkt het en wat moet er gebeuren voordat de molen draait.

Gaten maken op de plaats waar de molen komt te staan om de fundering te plaatsen. De fundering van deze molen bestaat uit 5 betonelementen. Deze elementen worden in de grond gegraven, 1 stuks in het midden waar de paal op rust en 4 stuks op 10 meter afstand van het midden, waar de tuidraden aan vast komen.

 

Het betonelement (fundering) gaat de grond in.

De hoogte van de mast is 12 meter boven het maaiveld , hier op komt de generator met zijn 3 bladen. Ieder blad is 3 meter lang waardoor de diameter dus 6 meter 40 wordt. De 40 cm extra is de generator kop welke tussen de wieken zit. Hierdoor komt de hoogste stand op 15.20 meter, wanneer er een wiek bovenin staat.

                                    

De molen zit onder op een kantelvoet en zal eerst op de grond plat in elkaar worden geschroefd. Daarna met de kraan overeind getrokken en gaat hij in de tuidraden hangen.

De molen kan nominaal 5000 watt stroom opwekken (per uur) wanneer er voldoende wind is. De draaisnelheid is 230 toeren per minuut en de afgegeven spanning is 240 volt "wilde wisselspanning" De spanning is wild omdat de molen natuurlijk nooit constant hetzelfde toerental draait.

Dit betekend dus dat de afgegeven wisselspanning niet direct bruikbaar is, en om de stroom bruikbaar te maken wordt deze eerst gelijk gericht met behulp van een rectifier kast. De uitgang van deze rectifier is gelijkstroom (en dus ook niet bruikbaar voor onze huishoudstroom)

 

Achter de rectifier zetten we een Gridinverter kast. Deze gridinverter werkt op een ingangsspanning van gelijkstroom en zet deze spanning om naar 220 volt  wisselstroom. De 220 volt wisselstroom heeft een frequensie van 50 hertz en is automatisch regelbaar met +- 10 % De uitgang van deze gridinverter wordt in het stopcontact gestoken en het terugleveren kan beginnen.

Beveiliging
In de kop van de molen zit een toerenteller welke een impuls geeft naar beneden naar de rectifier kast. In de staart zit een motor welke de gehele staart kan knikken. Wanneer nu het toerental van de molen te hoog wordt (extreem harde wind) zal de rectifier het signaal van de toerenteller ontvangen en de motor van de staart gaan aansturen. Hierdoor gaat de staart knikken en de molen zal zichzelf uit de wind drukken en hierdoor de snelheid corrigeren.

De tweede beveiliging is de stroom rem. Wanneer de molen eigenwijs toch doorgaat met veel te hard draaien gaat ook de wilde wisselspanning steeds hoger worden. Denk hierbij aan je fiets dynamo  als je harder fiets gaat je lamp harder branden maar wanneer je jezelf door een brommer laat trekken springt op een moment je lampje kapot.

Deze te hoge spanning wordt gemeten door de rectifier en zal op het moment van detectie een DUMPLOAD van 6000 watt aan de generator schakelen. Hierdoor wordt de belasting van de generator zo hoog dat hij het niet meer kan trekken waardoor hij afremd en uiteindelijk stil gaat staan. Als er aan de molen gewerkt moet worden kan deze dumpload ook handmatig aangezet worden

De derde beveiliging zit hem in de constructie van de kop van de molen. De kop staat niet loodrecht op de mast maar eigenlijk 20cm naast de mast. Dit noemen we offset belasting. Als het nu nog harder gaat waaien en alle beveiligingen hebben niet voldoende effect dan drukt de molen zichzelf uit de wind omdat de kop naast de paal staat.

                                    

De vierde beveiliging is de OFFGRID beveiliging. Een molen draait zonder tegenwerking als er geen stroom verbruiker is aangesloten. De stroomverbruiker van onze molen is het eigen electriciteitsnet. Wanneer het net uitvalt door een stroomstoring in het dorp zal de molen dus geen belasting meer ondervinden en als een gek gaan draaien.

Dat dit ongewenst is kunt u zelf ook wel bedenken. Dus wanneer het net uitvalt zal de rectifier controller dit direct zien en binnen 0,4 seconde alle remmen er op zetten. Dit is ook een verplichting vanuit de stroomproducenten omdat bij werkzaamheden buiten uw huis er niet vanuit gegaan mag worden dat er stroom uit uw huis op het net komt, normaal komt de stroom van de andere kant dus vanuit bijvoorbeeld de ESSENT.

Een kabelmonteur zou dus stroom kunnen krijgen ook al staat bij ESSENT alles uit.  Dat is de reden waarom de molen meteen gaat remmen wanneer er geen netstroom meer aanwezig is. Dus het is ook een misverstand dat je nog steeds stroom zou hebben al is het net in het hele dorp uitgevallen.

Je ziet dat er meer komt kijken als een paal met een propellertje er boven op. En dat veiligheid op nummero uno staat.

                                                                          Cor van Houtum

 

De draaistroommolen helemaal klaar.

  


 

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen