14/15-09 > Weekend van het Varken ook bij Vair Varkenshuis

Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Vair Varkenshuis is:
- Weekend van het Varken
- Stap in de Stal
- Open dag ZLTO
- Steun aan Stichting Mark's Memories
- Steun aan Big Challenge (KWF)
Lees hieronder het hoe en waarom van dit Weekend van het Varken 2013 en kom het ervaren op zaterag 14 en/of 15 september.


Open (varkens)huis!
Op zondag 15 september organiseert ZLTO Veghel samen met de familie Nooijen een open dag aan de Teuwseler 15 in Keldonk. Hier worden varkens volgens een nieuw concept gehouden. Het gedrag van het varken staat hierin centraal. De tikkeltje verwende varkens hebben een varkenstoilet en vrije uitloop naar buiten. Ze beschikken altijd over strooisel en ruwvoer. Ook de afzet is anders, dit vlees wordt aan huis verkocht. Tijdens de open dag kunt u van het (h)eerlijke Vairvlees proeven.

Tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u een gokje wagen bij de Reuze Biggenbaan, waar 4 toppers gaan rennen. De opbrengsten van de biggenrace gaan naar Big Challenge (KWF) en naar Stichting Mark’s Memories (onderzoek naar plotse hartdood op jonge leeftijd). Kijk ook eens naar een artikel hierover op de site van Mark's Memories.
Er zijn prachtige prijzen te winnen. Samen met hooibaalgooien, snuitje schieten, luchtkussen en een proeverij, maakt het voor het hele gezin een gezellig uitje. Wethouder van Burgsteden zal aanwezig zijn om een bijzondere openingshandeling te verrichten.
Toegang, parkeren, de koffie en thee zijn gratis.

Weekend van het Varken
De open dag valt samen met het Weekend van het Varken. Er zijn in dit weekend maar liefst 39 varkenshouderijen in heel NL te bezoeken (www.stapindestal.nl) De plattegrond ligt klaar met de route naar de Daltonhoeve in Zijtaart, die deze dag ook open is. Voor een compleet dagje uit de volgende tip: om  09.30 uur de openlucht/oogstdankviering van de ZLTO dorpscommissie Boerdonk bijwonen bij de Corneliuskapel in Boerdonk en aansluitend een bezoek brengen aan de beide varkensbedrijven.


2012   logovair Dus Stap in de Stal bij
Vair Varkenshuis
Teuwseler 15
5469 PG Erp
www.vair.nl
stap in de stal

 


De laatste dagen is het gesjoemel met varkensvlees een nieuwsitem. Het vertrouwen is hier geschonden. De varkenshouders zelf doen er alles aan transparant te zijn. Zij laten zien hoe zij hun varkens houden en verzorgen. Iedereen is vrij om te komen kijken. Niet alleen in het weekend van 14/15 september maar elke dag.

Persbericht 8 september van Stichting Varkens in Zicht:
7de Weekend van het Varken: 14 en 15 september
‘De varkens? Die hebben u al lang gezien’

Zaterdag 14 en zondag 15 september is het Weekend van het Varken. Dan kan iedereen bij 39 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken, zelf ontdekken hoe varkens leven en hoe de varkenshouder hen dagelijks verzorgt. En let op: als u door de stalramen kijkt, hebben de varkens u al lang gezien. Ze houden alles in de gaten.
Wat eten varkens, hoeveel biggetjes krijgt een varken en wat doen ze de hele dag? Bezoekers kunnen deze vragen stellen aan de varkenshouders. Want tijdens het Weekend van het Varken wordt het werk op de boerderij even op een lager pitje gezet.

Grote diversiteit bedrijven
De stichting Varkens in Zicht organiseert voor de zevende keer het Weekend van het Varken. Hiermee wordt de moderne varkenshouderij voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk gemaakt. Elk jaar komen er meer bezoekers. Vorig jaar trok het educatieve gratis uitje meer dan 37.000 bezoekers. Dit jaar zijn er weer meer varkensbedrijven verspreid over Nederland die hun deuren en ramen openstellen.
De bedrijven zijn zeer divers. Zo verschillen de varkens qua kleur (roze of rozebont). Of leven de varkens op het ene bedrijf in één grote groep in het stro en op het andere bedrijf in kleinere groepjes met voor elk varken een eigen ligplek. Kijk voor een bedrijf in de buurt op www.stapindestal.nl.

Het hele jaar door varkens kijken
Naast het Weekend van het Varken is er een groeiend aantal varkensstallen voorzien van speciale zichtruimtes. Op 25 bedrijven kan iedereen het hele jaar door gratis en zonder afspraak komen kijken. Diverse diergroepen zijn te zien; biggen, vleesvarkens en zeugen. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vindt u op www.stapindestal.nl

Word vriend van een van de zichtstallen
Als vriend steunt u met een donatie van € 15,- per jaar een van de zichtbedrijf. Het geld is bedoeld voor het onderhoud van de zichtruimtes op het varkensbedrijf. Je krijgt er als vriend ook iets voor terug zoals een persoonlijke uitnodiging voor het Weekend van het Varken, regelmatig boerderijnieuws en een varkensknuffel. Meer informatie is te vinden op www.stapindestal.nl.


 

Promofilm over Weekend van het Varken 2013

Film op volledig scherm bekijken?

- Klik eerst op de Play-knop om film te starten.
- Dubbelklik in het beeldvenster.
of
- Klik met rechtermuisknop op de film.
- Kies In- en uitzoomen >
- Kies voor Volledig scherm.

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen