Nieuwe parochie Heilige Franciscus

Zondag 22 september 2013 ingewijd

Parochie Heilige Franciscus naam van de nieuwe parochie van Veghel
De naam is door het bisdom gekozen uit dertig inzendingen van parochianen van alle negen geloofsgemeenschappen in de gemeente Veghel. Voor de naam Heilige Franciscus is gekozen om de Franciscaanse spiritualiteit, zoals die in het verleden Veghel vanuit verschillende kloosters van de Zusters Franciscanessen, gestalte is gegeven te bewaren. Ook is het een eerbetoon aan de belangrijke bijdrage die de zusters hebben verleend aan de katholieke identiteit van Veghel.

logo antonius De namen van de bestaande kerken blijven wel verbonden aan de betreffende geloofsgemeenschap én het kerkgebouw. In de toekomst wordt de kerk van de Keldonkse geloofsgemeenschap dan ook genoemd zoals: de kerk van de H. Antonius van Padua van de Parochie H. Franciscus.


Inwijding nieuwe parochie H. Franciscus
Zondag 22 september werd tijdens een plechtige eucharistieviering stil gestaan bij de oprichting van de nieuwe parochie en de eigenheid van de negen afzonderlijke geloofsgemeenschappen die daaronder vallen. Bisschop Hurkmans ging de dienst voor waarin Ard Smulders werd geïnstalleerd als nieuwe pastoor van de Franciscusparochie.

Nieuw bestuur
Met ingang van 22 september zijn meteen de huidige negen Veghelse parochies tot één nieuwe gefuseerd. Ook zijn de nieuwe bestuursleden geïnstalleerd. Het nieuwe parochiebestuur is als volgt opgezet:

  • Voorzitter: pastoor Ard Smulders van de Lambertuskerk.
  • Vice-vooritter: Ton Waals (Veghel)
  • Secretaris: Mariska van Vliet (Keldonk)
  • Penningmeester: Femke van Dijk (Veghel).

Architect Gerard van Asperen neemt het gebouwbeheer op zich.

Verder bestaat het overkoepelende bestuur uit:

  • Frans Zegers (Eerde)
  • Christ van Bree (Erp)
  • Karen Maessen-de Haas (Mariaheide)
  • Jos van de Voort (Veghel)
  • Wim de Wijs (Boerdonk)
  • Mari van Asseldonk (Zijtaart)

Naast dit bestuur blijven in de diverse parochiegemeenschappen, die dus ook hun eigen naam behouden, mensen actief om de praktische zaken te regelen.

De nieuwe Franciscusparochie is ontstaan naar aanleiding van een nota van het Bisdom in 2009 waarin een toekomst is geschetst met aanmerkelijk minder dekenaten en parochies. Al sinds 2011 waren de besturen van de negen Veghelse parochies bezig met de voorbereidingen om te komen tot één nieuwe grote Veghelse parochie.



Foto's

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen