Informatiekrant kopen zonnepanelen

logo draaistroom 500

Zonnepanelen kopen?
stel de juiste vragen aan uw leverancier aan de hand van deze informatiekrant van april 2013.

Dus u bent van plan zonnepanelen aan te schaffen maar ziet door de bomen het bos niet meer? Geloof me!! U bent niet de enige die dit probleem heeft . Daarom geef ik u een paar handvaten om te kunnen vergelijken.

Begin bij uw stroomkast
Neem een kijkje in uw meterkast en stel vast wat de binnenkomende stroomzekeringen voor een waarde hebben. Dit zijn de dikke zekeringen van de kabelmaatschappij  (in een woonhuis is dit vaak 3x 25 Ampère). Over deze installatie kunt u per fase +/- 20 ampère stroom terug leveren, wat overeenkomt met ongeveer 5000 watt.
U dient dan wel een stroomkabel van 4mm2 van de meterkast naar de inverter/omvormer  te trekken. Een erkend installateur zal deze aansluiting moeten maken en correct afzekeren met een automaat en een extra aardlek beveiliging.
De inverter komt niet in de meterkast te hangen maar vaak op zolder of in de schuur. In ieder geval kort bij de panelen.

De inverter (het hart van uw installatie)
Inverters zijn er in veel merken en vermogens te krijgen. U dient een inverter te gebruiken welke een goedkeuringscertificaat volgens de net normen heeft. CE norm alleen is niet voldoende, dus Europees merk zoals Power-One verdient hier duidelijk de voorkeur. Vraag altijd aan uw leverancier waar hij de inverter vandaan heeft gehaald en hoe zijn relatie is naar de service afdeling van de fabrikant.
Kies een inverter met een zo breed mogelijk MPPT werkgebied en bij voorkeur met 2 MPPT trackers. Een ingebouwde DC schakelaar heeft een absolute voorkeur, met deze schakelaar kunt u zelf de zonnepanelen los schakelen van de inverter.
Een professionele inverter heeft natuurlijke koeling en is IP65 water en stofdicht ZONDER ventilator. Vraag ook naar het ammoniak-certificaat als de inverter in de stal hangt. De nominale waarde van de inverter moet kort bij de wattpiek waarde van de zonnepanelen liggen. Dus geen 6kw panelen aan een 5kw inverter. Dat wordt veel gedaan omdat dit goedkoper is.
Vraag uw leverancier of hij voorraadhoudend is, en dus snel uit eigen voorraad een eventuele defecte inverter gratis komt omruilen. Laat de garantie dus het probleem zijn van de leverancier en niet uw probleem worden met de fabrikant.

Bevestigingsmateriaal
Een zeer belangrijk onderdeel van uw installatie is de bevestiging. Voor grotere dakpan-installaties gebruikt u RVS dakpanhaken welke onder de dakpannen op het dakbeschot worden geschroefd zodat het gewicht van de installatie en sneeuwlast niet op de pannen komt te rusten maar door de haken wordt opgevangen. Dus een haak welke om de pan lat wordt getrokken is leuk voor een paar paneeltjes maar zeker niet voor lange rijen panelen (zitten net zo vast als de spijker van de pan lat). Vooral gebakken pannen kunnen hierdoor op termijn gaan scheuren.
Zorg altijd dat u haken gebruikt met stelmogelijkheden voor de aluminium rails. Daken zijn nu eenmaal niet recht en je moet de panelen aan de draad kunnen stellen zodat alles mooi vlak komt liggen. Op pannen daken worden de panelen vrijwel altijd portrait geplaatst met de rails horizontaal over het dak.

Golfplaatdaken
hebben andere onderconstructies. Omdat het paneelformaat vrijwel nooit overeenkomt met de gordingmaat en de panelen rails niet aan de golfplaat vast kan worden gezet (te zwak) moet u hier werken met stokbouten welke in de gording worden geschroefd en verticale rails. De panelen worden nu meestal landscape geplaatst  (overdwars).
De stokbouten zijn van RVS en M10 dik met een L vormige stelplaat waar de rails tegenaan komt. Hier is het bijzonder belangrijk dat er voldoende stelmogelijkheden zijn omdat golfplaatdaken nooit recht zijn.
De aluminium rails waar de panelen op komen liggen dienen minstens 5x3 cm dik te zijn en dubbelwandig. De klemmen waar de panelen mee vast komen zitten, dienen met  profiel blokjes in de rail te worden gehaakt of geschoven.  Paneelklemmen die met een schroef in de rail zelf vastzitten is gewoon  rommel.
Uiteraard is alles van RVS en aluminium. En de stokbouten hebben een waterdichte  aansluiting op de hoge golf van de golfplaat.
LET OP!! Het plaatsen van zonnepanelen op een asbest dak is streng verboden omdat asbest nooit bewerkt mag worden. Hier staan flinke boetes op en is ongezond gevaarlijk.

Sandwich paneeldaken kennen weer andere bevestigingsmaterialen. De bevestigingsrails worden hier horizontaal over het dak aangebracht met behulp van aluminium voetjes welke aan de onderzijde een waterdichte compri-band laag hebben. De zonnepanelen komen hier portrait (rechtopstaand) boven op liggen. Deze voetjes worden met zelfborende boutjes op de overlap van de panelen geschroefd (+/- 1 meter tussen ieder voetje).
Dit soort bevestiging gaat sneller dan alle andere vormen en behoefd ook geen stelmogelijkheden omdat sandwich paneeldaken vrijwel vlak zijn. Ook zijn deze daken veiliger om op te werken omdat je er niet makkelijk doorheen kunt vallen.

Uiteraard zijn er nog meerdere mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen zoals in de tuin of op platdak met behulp van consoles maar wij beperken ons in dit artikel tot de meestvoorkomende  situaties.

En dan als laatste de panelen
Niet voor niets heb ik de panelen als laatste in dit artikel gezet, ze zijn namelijk niet zo belangrijk als ze er uit zien. Panelen zijn een massa product wat in vrijwel geheel geautomatiseerde productiefabrieken gemaakt worden. Garanties zijn vaak net zolang geldig als fabrikanten bestaan dus kunnen er makkelijk garanties van 20 jaar of meer afgegeven worden. Dit zijn onzin garanties want noem eens een ander product met garanties van deze duur.
Er bestaan honderden paneelmerken en vaak vinden ze hun oorsprong in dezelfde fabrieken. En iedereen roept dat ze de beste panelen verkopen!! Maar wanneer je doorvraagt blijkt dat de beste panelen nooit door de verkoper gemeten zijn. Dit komt omdat ze vaak niet over de juiste meetapparatuur beschikken. Wij meten ieder paneel voor aflevering en u krijgt een meetrapport van de gehele installatie bij oplevering. Nu weet u wat u kunt verwachten aan opbrengst , en de meetgegevens zijn meteen vergelijkingsmateriaal voor een latere datum.
Wij maken gebruik van HT-solar meetinstrumenten welke  speciaal voor dit doel ontwikkeld zijn. Discussies achteraf zijn nu niet meer nodig.
De meest voorkomende panelen zijn onder te verdelen in 2 groepen, namelijk poly-kristaline en mono-kristaline panelen.
Mono-kristaline zijn de beste panelen met een iets hogere opbrengst per vierkante meter, ook zijn deze panelen mooier egaal van kleur. Ze zijn herkenbaar aan de ruitvormige vlakjes tussen de hoeken van de cellen.
Poly-kristalines hebben rechthoekige blauwe cellen en zijn iets goedkoper.
Uiteindelijk maakt het niet veel uit want je kan voor hetzelfde geld meer wattpiek aan poly kopen ten opzichte van mono-kristalines (als je dak groot genoeg is).

En dan wil het oog ook wat!! Om een mooie installatie te maken worden meestal diepzwarte mono-kristaline panelen gebruikt. Deze zonnepanelen hebben zwarte lijsten en zwarte celdragers, en de achterkant is ook zwart van kleur. Deze panelen hebben dus geen zwart glas (dan kan de zon er niet doorheen). Omdat zwarte panelen iets heter worden in de zon door de donkere kleur zullen ze iets minder leveren dan een gelijk paneel in zilverkleurige uitvoering. Ze komen ongeveer weer gelijk te liggen met de poly-kristaline panelen qua opbrengst. Zonnepanelen hebben een hekel aan temperatuur. Ze werken op zonlicht en niet op zonnewarmte. Zwarte panelen zijn wel iets duurder en de bevestigingsmaterialen dienen  ook zwart te zijn anders gaat het esthetisch mooiere effect verloren.
Dus wat zijn de mooiste panelen? Zwarte mono-kristalines.

Er zijn 3 standaardmaten in panelen, 80x160, 100x165 en 100x200 cm.
Panelen 80x160 zijn meestal mono-kristaline en 195-200 watt.
Panelen 100x165 zijn meestal poly-kristaline en 230-240 watt.
Een nieuwe veel gebruikte maat is de 100x165 mono-kristaline 250 watt zwart. Panelen 100x200 cm zijn meestal grote poly-panelen en worden vrijwel altijd op de grotere daken geplaatst.
Het maakt trouwens voor de opbrengst niets uit of het paneel landscape of portrait op uw dak ligt. Wel is schaduw funest voor de opbrengst. Laat u niets wijs maken: schaduw is echt funest. Panelen in de schaduw leveren nog geen 15% van het opgegeven maximum vermogen.
Het aantal panelen in een string is wel bepalend voor het rendement van de installatie. Een hoogrendement installatie heeft strings van minstens 8 panelen per MPPT ingang. Strings zijn een aantal panelen welke in serie geschakeld worden.

Zo en nu is het niet meer zo moeilijk!!
Een goed geplaatste zonnestroominstallatie levert stroom volgens de volgende formule.
Wattpiek geïnstalleerd op het dak vermenigvuldigd met 0,85 is kilowatt uur opbrengst per jaar.

Dus 24 mono-kristaline panelen van 195 watt  gericht op ongeveer het zuiden, gedeeld in twee strings van 12 en aangesloten op een klasse A inverter met twee MPPT trackers levert zonder schaduw; 195x24= 4680 wattpiek.
4680 x 0,85 = ruim 3900 Kilowatt uur op jaarbasis.
3900 x 22 cent maakt 858 euro per jaar (particuliere prijs voor de stroom).
Kosten van zo een installatie zijn 4680 x1,10 = 5148,-  euro.
Subsidie mogelijkheden voor particulieren tot 650 euro.
Netto kosten installatie; 5148– 650 = 4498 euro.

Terugverdientijd is dus 4498 euro aanschaf gedeeld door 858 euro stroom per jaar = 5,2 jaar. Deze berekening is geldig wanneer u de panelen zelf op het dak legt **. En wanneer de stroom niet duurder wordt in de toekomst. Want dan is de terugverdientijd korter.
Zo een installatie gaat minstens 15 jaar mee dus de opbrengst is 858 euro x 15 jaar = 12870 euro. Met een investering van 4498 euro.
Welke bank doet dit na!! Nog maar niet te spreken over toekomstige hogere stroom tarieven.

Ik zei toch, het is niet zo moeilijk!!
Als u de luxe heeft van een dak op het zuiden dan is langer wachten niet slim. Wij leveren vrijwel alle panelen uit voorraad.


Vriendelijke groet,
Cor van Houtum
Draaistroom Nederland BV


Wij pretenderen niet volledig te zijn maar hebben ons best gedaan u goed te informeren. Deze informatie is u vrijblijvend en gratis aangeboden door Draaistroom Nederland BV.

** voor 500,- euro meer leggen wij deze installatie op uw dak.


Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen