Geschiedenis Buurtvereniging D'n Driehoek

Buurtvereniging D’n Driehoek werd opgericht in 1976. De naam D’n Driehoek ontleent de vereniging aan de geografische ligging van de tot de buurtvereniging behorende straten Boerdonksedijk, Teuwseler en Trentweg. In de eerste jaren droeg de vereniging overigens alleen de naam van de aangesloten straten. Pas begin jaren ’90 werd de naam D’n Driehoek geïntroduceerd. 

 plattegrondbuurt
D'n Driehoek geografisch

1976: Elk jaar een carnavalswagen bouwen.

De Trentweg deed al vóór 1976 mee met de Erpse optocht. Eerst een paar jaar in samenwerking met het buurtschap Sluisweg en later een jaartje alleen. In 1976 volgde daarop de samenwerking met de Boerdonksedijk en Teuwseler (toen ook nog voor een deel “De Laren” geheten). De eerste activiteiten van de buurtvereniging concentreerden zich rondom het jaarlijks bouwen van een carnavalswagen en het meedoen aan de Erpse optocht (Keldonk had in die tijd nog geen carnavalsvereniging, en daardoor ook geen optocht).

De deelnames aan de Erpse optocht waren zeer succesvol. De creaties van de buurtvereniging werden regelmatig beloond met 1e, 2e en 3e prijzen. In een optocht die bekend stond als een van de mooiste en grootste uit de regio zowaar geen geringe prestatie. Qua thema van de wagens werd jaarlijks een actueel onderwerp gekozen, zoals de huisvesting van Zigeuners “Ook wij zijn geschapen, en moeten ergens kunnen slapen” (1976) en ook het nieuwsfeit dat een stier “Bertus Noldus” van de KI uit Keldonk 100.000 nakomelingen had verwekt (1977) kreeg de aandacht. De wereldproblematiek rondom energieschaarste hield de gemoederen in 1980 bezig en inspireerde de buurtvereniging in dat jaar tot het maken van een carnavalswagen “Energie” met het toenmalig bekende logo van de opbrandende wereldbol als eyecatcher voorop de tractor. 

1980: Het eerste echte buurtfeest.

In 1980 wordt het eerste buurtfeest gehouden. De buurtvereniging begint zich stilletjes aan los
te maken van het carnavalsgebeuren en legt zich meer en meer toe op activiteiten buiten het carnaval om. Vanwege de hoge kosten die verbonden zijn aan het buurtfeest en het maken een carnavalswagen wordt in 1981 gestart met het inzamelen van oud papier. Maandelijks op de eerste zaterdag van de maand is beurtelings een van de buurtbewoners belast met het ophalen van papier. Omdat de hoeveelheid die bij de huishoudens in de buurt wordt opgehaald te gering is om elke maand te leveren wordt het opgehaalde papier tijdelijk opgeslagen. Na een maand of zes wordt het ingezamelde papier met zijn allen in een grote container gedragen en in een keer aangeboden aan de hoogst biedende afnemer. 

1984: De buurtactiviteiten worden verder uitgebreid.

Vanaf 1984 staat voortaan ook een jaarlijkse fietstocht op het programma, en ontvangen de buurtbewoners in 1985 hun eerste uitnodiging voor de buurtbarbecue waarmee het nieuwe seizoen vanaf die tijd elk jaar in augustus/september wordt ingeluid. De carnavalsactiviteiten zijn door de tijd heen steeds meer op de achtergrond geraakt; in 1984 eindigt de traditie van het bouwen van een carnavalswagen door nog één keer deel te nemen aan de optocht.

Het aantal nieuw geborenen groeit gestaag. Om die reden wordt in 1985 besloten zelf een “ooievaar” te maken die telkens weer een nieuwe landingsplaats in de buurt uitkiest. Vanaf 1985 zijn er ook kinderactiviteiten in het jaarprogramma opgenomen, zij worden o.a. getrakteerd op een uitstapje naar Wanrooij, Hemelrijk of Sportiom in Den Bosch. Met de Paashaas gaan de kinderen vanaf 1986 paaseieren zoeken in de nabijgelegen bossen van ’t Hurkske. Na afloop brengt de Paashaas ook nog altijd een bezoekje aan de ouderen in de buurt.

In 1986 worden voor het eerst in de wintermaanden kaart- en kienavonden georganiseerd.

2000: D’n Driehoek groeit mee met haar tijd.

Zoals uit de hiervoor beschreven geschiedenis al blijkt verandert de buurt telkens mee met
de omstandigheden. 

Zorgen rondom de nieuwe ontsluitingsweg die mogelijk het gebied van het buurtschap in tweeën splitst en de rust en natuur volgens de vereniging onnodig aantast vragen sinds 1999 de volle aandacht van de bewoners. Via enquêtes en vergaderingen wordt de mening onder de bewoners gepeild en ingebracht in diverse klankbordgroepen en andere (gemeentelijke) overlegstructuren. 

Sinds de Keldonkse carnavalsvereniging in 1982 werd opgericht mocht de buurt maar liefst vier prinsenparen uit haar midden “leveren”. Daardoor kriebelde het bloed toen de buurt in 2004 het laatste prinsenpaar tot nu toe mocht begroeten. Inmiddels had Keldonk haar eigen optocht en werd besloten nog één keer terug te keren naar de roots. In 2004 stook heel de buurt zich in zelfgemaakte vossenpakken en deed mee aan de Keldonkse (en Erpse) optocht.

De buurtvereniging had de eer om als eerste buurtvereniging de traditie te starten hun prinsenpaar (Toos en Toon Opsteen) in een optreden tijdens de zittingsavonden af te voeren van het carnavalstoneel en het paar weer op te nemen in haar buurt. 

De Paashaas heeft gezien dat het kinderaantal sterk is teruggelopen, waardoor de zoektocht naar eieren van de activiteitenkalender is verdwenen. Daarvoor in de plaats werd in 2011 (het 35-jarig bestaan van de vereniging) een heerlijke Paasbrunch verzorgd in ’t Span in Keldonk.

Het animo voor de kienavonden liep terug waardoor werd besloten hiermee te stoppen. De kaartavonden in de wintermaanden blijft voor veel bewoners onverminderd een leuke bezigheid.

Buurtvereniging D'n Driehoek heeft al een aantal keren deelgenomen aan de Keldonkse dorpszeskamp. Gezelligheid viert daarbij de boventoon welk vooral 's avonds op het podium tijdens de afsluitende playbackproef tot uitdrukking komt. In 2007 vertolkte de buurt een kolderieke band terwijl de zeskamp en de playbackwedstrijd in 2009 per step werd afgelegd.

Het ophalen van oud papier werd per 1 januari 2008 overgedragen aan CV De Paplippels. Om de kas extra te spekken heeft de buurtvereniging sinds 2006 een stand met tweedehands
spullen op de Keldonkse jaarmarkt. De fietstocht is getransformeerd naar een leuke dagactiviteit, die vanaf 2000 start met een heerlijke picknick ergens in de regio. In 2009 wordt de picknick vervangen door een afsluitende barbecue. Sinds 2010 organiseert buurtvereniging D’n Driehoek een eigen Jeu de Boules zomertoernooi.

2016: Na 40 jaar nog steeds onverminderd actief.

Buurtvereniging D’n Driehoek telt op dit moment (2016) 25 gezinnen. Uiteraard blijft de vereniging onverminderd actief om de saamhorigheid binnen de buurt te bestendigen en op
momenten lief en leed met elkaar te delen. Door belangenbehartiging -zoals tijdens de planvorming rondom Zuidelijke ontsluitingsweg en de verbreding van de N279- en de organisatie van o.a. een jaarlijkse fietstocht, barbecue, kaartavonden en het Jeu de Boules zomertoernooi geeft zij inhoud aan haar doelstelling en weten de bewoners van D’n Driehoek haar buurtvereniging na 40 jaar nog steeds zeer te waarderen.

Keldonk, maart 2016.


Foto's

Berichten

Er zijn nog geen berichten op deze pagina geplaatst.

U moet ingelogd zijn om een bericht toe te voegen